Domnall Ua Lochlainn

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oltar sv. Patricka, danas u Nacionalnom muzeju Irske, sa natpisom na stražnjoj strani gdje piše "Molite za Domnalla Ua Lochlainna po čijem naređenju je ovo zvono izrađeno...", skica: Margaret Stokes

Domhnall Ua Lochlainn (stari ispis: Domnall Ua Lochlainn) (1048 – 10. februar 1121), također poznat kao Domhnall Mac Lochlainn (stari ispis: Domnall Mac Lochlainn),[1] je bio vladar koji se nazivao velikim kraljem Irske.

Domnall je poticao iz klana Cenél nEógain, ogranka dinastije Uí Néill. Godine 1083. je postao kralj Ailecha, a vladavinu je otpočeo pljačkaškim pohodom protiv kraljevstva Conaille Muirtheimne u današnjem jugoistočnom Ulsteru. Njegova nastojanja da efektivno vlada Irskom je spriječavao Muirchertach Ua Briain. Usprkos toga, Annals of Ulster njegovu vladavinu opisuju kao uspješnu, odnosno kao doba prosperiteta.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ua Lochlainn i njegova zamjena Mac Lochlainn su prezimena od kojih potiču moderna irska prezimena O'Loughlin i MacLoughlin. Moraju se razlikovati od ua Lochlainn i mac Lochlainn, što obično znači unuk, odnosno sin Lochlanna.

Literatura[uredi | uredi kod]