Congal Cáech

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Congal Cáech (također Congal Cláen; ? - 637) bio je kralj Cruithnea od Dál nAraidija u današnjem Ulsteru od 626. do 637. Bio je i kralj Ulstera u periodu 627-637 te, prema nekim izvorima veliki kralj Irske.

O Congalovom porijeklu ima malo podataka. Fled Dúin na nGéd sugerira da je bio sin sestre dalriadskog kralja Domnalla Brecca, svog saveznika. U svakom slučaju, godine 626. je postao kralj Dal nAraidija, nakon smrti svog prethodnika (a prema nekim kasnijim i nepouzdanim izvorima i oca) Fiachnae mac Báetáina. Na prijestolje Ulaida je došao tek godinu dana kasnije, nakon smrti Fiachnae mac Demmáina. Godine 628. je ubio Suibne Menna, vladara koji se tradicionalno smatra velikog kralja Irske. Prema nekim izvorima je preuzeo njegovo prijestolje, a prema drugima samo omogućio da od Suibnea vodstvo nad Sjevernim Ui Neillima (a time i mjesto velikog kralja) preuzme njegov budući suparnik Domnall mac Áedo.

Drevni tekst Bechbrechta sugerira da je neprijateljstvo sa Domnallom prouzročilo to što je Congal na jedno oko oslijepio nakon uboda Domnallove pčele. Sukob sa Domnallom je razriješen 637. u bitci kod Mag Ratha u kojoj je Congal poginuo.

Fusnote[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]