Ailill Molt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ailill mac Nath Í (? - cca. 482), također poznat i kao Ailill Molt, je bio drevni irski velmoža koji se, ovisno o raznim srednjovjekovnim izvorima, navodi kao kralj Connachta, odnosno kao Veliki kralj Irske. Njegov cognomen molt znači "ovan", a kako ga je dobio, nije poznato.

Ailill je prema predaji bio sin Nath Íja i Ethne ingen Chonrach Cais. Djed po ocu mu je bio Fiachrae, brat Nialla od Devet talaca. Ailill je tako pripadao vladarskoj porodici Connachta, odnosno velikom klanu porijeklom od Conna od Sto bitaka, koji je uključivao klanove Uí Néill, Uí Briúin i Uí Fiachrach (koji je dobio ime po Ailillovom djedu).

Prema tradiciji je oko 463. postao Veliki kralj Irske nakon što je njegov prethodnik Lóegaire mac Néill umro "natprirodnom smrću". Irski anali ga često spominju, ali se vjeruje da su te reference ubačene naknadno, odnosno bili prijepisi izgubljene Knjige Cuanua, čiji se dijelovi nalaze u Analima Ulstera. Prema tradiciji je ubijen u bitci kod Faughan Hilla, boreći se protiv Niallovih sinova. Popisi kraljeva navode da ga je naslijedio Lugaid mac Lóegairi.

Reference[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Nath Í
Kralj Connachte
?–poslije-482
Slijedi:
Dauí Tenga Uma