Diarmait mac Máel na mBó

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Diarmait mac Maíl na mBó)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Diarmait mac Máel na mBó
kralj Leinstera, kralj Irske uz otpor
Umro/la 7. februar 1072
Odba (kraj Navana, Grofovija Meath)
Prethodnik Murchad mac Dúnlainge
Nasljednik Domnall mac Murchada
Supruga/supruge Derbforgaill, kćer Donnchad mac Briaina
Potomstvo Murchad, Glúniairn,
Dinastija Uí Cheinnselaig
Otac Donnchad Máel na mBó [mac Domnaill]
Majka Aife, kćer Gille Pátraic mac Donnchade od Osraigea

Diarmait mac Máel na mBó (? - 7. februar 1072) bio je kralj Leinstera, kao (iako ne prihvaćen od svih) veliki kralj Irske, poznat kao jedan od najvažnijih irskih vladara u pred-normaskom periodu, odnosno po tome što je imao važnu ulogu u historiji Hebrida, Otoka Man, Walesa, pa i Engleske.

Poticao je iz klana Uí Cheinnselaig na jugoistoku Leinstera. Klan je u ranijim vijekovima bio važan, ali mu je moć znatno oslabljena nakon bitke kod Áth Senaiga godine 738. Nakon toga je primat preuzeo suparnički klan Uí Dúnlainge, smješten u sjevernom Leinsteru oko Naasa i Kildarea, te je vladao uz podršku kraljeva Midea iz moćnog klana Clann Cholmáin sve do vremena kralja Briana Borume. Slabljenje klana Clann Cholmáin, kao i poraz Uí Dúnlaingea pod vodstvom Maela Morde mac Murcade u bitci kod Clontarfa 1014. godine, promijenilo je političku situaciju u korist Uí Cheinnselaiga.[1]

Diarmaitov ključni potez je bilo sklapanje saveza sa Niallom mac Eochadom, kraljem Ulaida, čime je stvoren pritisak na kraljevstva Mide, Brega i Dublin — a kojima je nominalno upravljao Veliki kralj.[2] Godine 1042. je uspio postati "kralj Leinstera" (pod čijom se upravom našao Wexford) te svog sina po imenu Murchad postaviti za kralja Dublina. Tako je postao vladarom dva najbogatija grada u Irskoj i na tom temelju se proglasiti Velikim kraljem. Poginuo je 7. februara 1072. u bitci protiv kralja Midea, Conchobar Ua Maelsechalinna, kraj Navana (današnja Grofovija Meath). Bio je jedan od predaka leinsterskog kralja Diarmaita MacMurchade.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Byrne, Irish Kings, pp. 271–272 & 290; Hudson, Viking Pirates, pp. 137–142; etc
  2. N.B.: DOC, EMI, p. 54.

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]