Flann Sinna

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Flann Sinna
Veliki kralj Irske
Početak pjesme Flann for Érinn (Flann nad Irskom) Máel Mura Othne, iz Velike knjige Lecana (RIA MS 23 P 2), 296v
Vladavina 879–916
Sahranjen/a Clonmacnoise?
Prethodnik Áed Findliath
Nasljednik Niall Glúndub
Suprug/a Gormlaith ingen Flainn, Eithne ingen Áeda, Máel Muire ingen Cináeda
Potomstvo Donnchad Donn, Máel Ruanaid, Óengus, Domnall, Conchobar, Áed, Cerball, Gormlaith, Eithne, Lígach, Muirgel
Otac Máel Sechnaill mac Máele Ruanaid
Majka Land ingen Dúngaile

Flann Sinna (engleski: Flann of the Shannon; doslovno: Flann od Shannona; (847 ili 848 – 25. maj 916) bio je kralj Midea od 877. godine i veliki kralj Irske. Bio je sin Máel Sechnaill mac Máele Ruanaida iz porodice Clann Cholmáin, ogranka južnih Uí Néilla. Majka Lann je bila sestra Cerball mac Dúnlaingea, kralja Osraigea.

Flann je izabran za velikog kralja, odnosno kralja Tare, nakon smrti svog rođaka i poočima Áed Findliatha 20. novembra 879. Flannova vladavina je uglavnom slijedila politiku tadašnjih irskih velikih kraljeva - nametanje danka i uzimanje talaca iz Leinstera, potom pohodi protiv pokrajina Munster, Ulster i Connacht. Flann je u svemu tome bio uspješniji od svojih prethodnika, ali se od vojnih uspjeha više istakao propagandnim aktivnostima, odnosno podizanjem velikih kamenih križeva na kojima je navodio vlastito i ime svojih otaca.

Historičari špekuliraju kako je Flann namjeravao okončati dotadašnju praksu da se na mjestu velikih kraljeva izmjenjuju pripadnici sjevernog i južnog ogranka Uí Néilla, odnosno prijestolje zadržati isključivo za svoje neposredne potomke. Takvi su se planovi međutim izjalovili kada je njegov sin i dezignirani nasljednik Óengus 7. februara 915. ubijen od Flannovog zeta i nasljednika Niall Glúnduba, sina Áeda Findliatha. Ubrzo nakon toga su drugi Flannovi sinovi digli ustanak i Flannov autoritet je kolabirao.

Fusnote[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]