Civitavecchia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Civitavecchia
Comune
Comune di Civitavecchia
Luka i tvrđava u Civitavecchiji
Luka i tvrđava u Civitavecchiji
Grb: Civitavecchia
Coat of arms
Civitavecchia is located in Italije
Civitavecchia
Civitavecchia
Položaj općine Civitavecchia u Italiji
Koordinate: 42°06′N 11°48′E / 42.100°N 11.800°E / 42.100; 11.800Koordinate: 42°06′N 11°48′E / 42.100°N 11.800°E / 42.100; 11.800
Opći podaci
Zemlja Italija
Regija Lazio
Provincija Rim
Uprava
Frazioni Aurelia, La Scaglia
Gradonačelnik Giovanni Moscherini
Geografija
 • Ukupno 71,95 km2 (2,778 sq mi)
 • Nadmorska visina 4 m (13 ft)
Stanovništvo (2008)
 • Ukupno 51.969
 • Gustoća 7.2/km2 (19/sq mi)
Ostale informacije
Demonim Civitavecchiesi
Vremenska zona CET (UTC+1)

Civitavecchia je grad i općina (comune) u Italiji, koji administrativno pripada provinciji Rim u centralnoj regiji Lazio. Predstavlja luku na obali Tirenskog mora, smještenu oko 80 km zapadno-sjeverozapadno od Rima, preko rijeke Mignone.

Civitavecchia znači "drevni grad".

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Civitavecchia 1795, crtež William Marlowa.

Suvremeni grad je izgrađen na prethodnom etrurskom naselju.

Luku je sagradio car Trajan početkom 2. vijek. Prvo spominjanje imena Centum Cellae je u pismu Plinija Mlađeg (107). Porijeklo imena je predmet spora: dio historičara vjeruje da se odnosi na centum ("sto") dvorana u carskoj vili.

U srednjem vijeku Centumcellae je bilo bizantsko uporište. Saraceni su ga osvojili 828, a kasnije je ga preuzela Papinska Država.

Grad je postao slobodna luka pod papom Inocentom XII 1696. Postavši glavnom lukom rimskog područja u Novom vijeku, postao je predmet francuske okupacije 1849. 16. aprila 1859. je u njemu započela prometovati željeznička pruga Rim-Civitavecchia. Godine 1870. su papske trupe predale grad italijanskom generalu Ninu Bixiju.

Za vrijeme drugog svjetskog rata, Civitavecchiju je teško oštetilo savezničko bombardiranje, koje je izazvalo nekoliko stotina civilnih žrtava.

Ekonomija[uredi - уреди | uredi izvor]

Današnja Civitavecchia je važna trajektna i turistička luka, glavno odredište za putnike centralne Italije za Sardiniju, Siciliju, Maltu, Tunis i Barcelone. Od sekundarne važnosti je ribarstvo.

U gradu se nalaze i dvije termoelektrane. Konverzija jedne od njih u pogon na ugljen je izazvala proteste stanovništva zabrinutih za zagađenje svoje okoline.

Glavne znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Velika Forte Michelangelo ("Michelangelova trvđava") je prvi naručena od Bramantea za papu Julija II, kako bi branila rimsku luku, a dovršili su je 1535. Giuliano Leno i Antonio da Sangallo Mlađi, pod Pavlom III. Gornji dio "maschio" tornja je, pak, dizajnirao Michelangelo, pa se po njemu naziva cijela tvrđava. Tvrđava razmjera 100 x 82 m ima četiri tornja raspona 21 m. Glavni osmerokutni toranj ima svaku stranu dužine 12 m. Zidovi su debeli 6-7,6 m. Tvrđava je sagrađena na temeljima stare rimske zgrade, vjerojatno kasarne za classiarije ("marince") Carske flote.
  • Rocca ("zamak"), sagrađen krajem 15. vijeka od strane pape Siksta V. Palazzo Apostolico je dodana od strane Pija IV u 16. vijeku.
  • Katedralui San Francesco d'Assisi su sagradili franjevci preko ranije postojeće manje crkve iz 1610.. Trenutna barokno-neoklasična građevina potiče iz 18. vijeka.
  • Sjeverno od grada u Ficoncellu su Terme Taurine, kupalište koje su koristili Rimljani, a koje dan-danas koriste stanovnici Civitavecchije. Suvremeno ime potiče od smokve.
  • Pored grada su dokovi za suvremene kruzere koji služe za prijevoz putnika iz područja Rima. Sve vodeće kruzerske linije ih koriste za turistička putovanja do Rima i Vatikana, udaljenog 90 minuta vožnje.

Geografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Klima[uredi - уреди | uredi izvor]

Civitavecchia posjeduje mediteransku klimu (Köppenova klasifikacija klime Csa).

Gradovi-pobratimi[uredi - уреди | uredi izvor]

Civitavecchia je zbratimljena sa:

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "Twinning with Palestine". © 1998-2008 The Britain - Palestine Twinning Network. http://www.twinningwithpalestine.net/groupsinternational.html. pristupljeno 29. 11. 2008.. 
  2. The City of Bethlehem has signed a twinning agreements with the following cities Bethlehem Municipality.
  3. "::Bethlehem Municipality::". www.bethlehem-city.org. http://www.bethlehem-city.org/Twining.php. pristupljeno 10. 10. 2009.. 

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]