Christopher Wren

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Christopher Wren
Barok
Christopher Wren
Rođenje 20. listopada 1632.
Wiltshire, Velika Britanija
Smrt 25. veljače 1723.
London[1]
Vrsta umjetnosti arhitektura - astronomija - fizika
Utjecao Jules Hardouin-Mansart, Germain Souflot, itd.
Utjecali Michelangelo, Andrea Palladio
Poznata djela Katedrala sv. Pavla

Sir Christopher Wren bio je engleski naučnik i barokni arhitekt. Njegovo najveće djelo, ujedno najopsežniji rad jednog engleskog arhitekta, bila je obnova Londona (napose crkava) nakon velikog požara u Londonu 1666. godine.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Wren je rođen 1632. u Wiltshiruu kao sin windsorskog đakona (Dean of Windsor) Christophera Wrena (1589.–1658.), karčlkevskog namjesnika,[2] Wreen je dobio dobru naobrazbu u najuglednijim ustanovama toga vremena, pretežito u Westminsteru, na kraljevskom koledžu sv. Petra i na Koledžu Wadham (koji je dio Univerziteta u Oxfordu).

Izabran je 1653. za naučnog suradnika Koledža All Souls, započevši aktivno razdoblje istraživanja i pokusa u Oxfordu. Prestao je raditi u ovom koledžu kad je dobio mjesto profesora astronomije u londonskom koledžu Gresham 1657. godine. Iz tog razdoblja je stekao ugled i kao znanstvenik; dao je znatan doprinos na području astronomije (koju je jedno vrijeme i predavao na Oxfordu) koje će hvaliti čak i Newton.

No, vrijeme će pokazati kako se više interesirao za arhitekturu. Još kao mladić upoznao se s princom Charlesom koji će kasnije postati kraljem. Upravo iz njihova poznanstva Wrenu će biti povjereni brojni projekti u obnovi Londona. Wren je bio i jedan od osnivača Kraljevskog društva, čiji je bio predsjednik od 1680. do 1682. godine.[3]

Prvo arhitektonsko dostignuće Wrena bila je zgrada Scheldonovog kazališta, a uslijedile su brojne druge građevine u Oxfordu i Cambridgeu. No, najveći projekti su uslijedili nakon velikog požara u Londonu, od kojih je jedan od najuspjelijih svakako Katedrala sv. Pavla.

Тitulu sira dobio je 1673., te je služio dva mandata kao poslanik Parlamenta. Postoje također naznake da je bio i član mаsona.

Wren je umro 1723., a sahranjen je u Katedrali sv. Pavla. Na spomen ploči koja obilježava njegov grob na latinskom, između ostalog, stoji: “Lector, si monumentum requiris, circumspice” („Čitatelju, ако tražiš spomenik, pogledaj oko sebe“).

Najpoznatija djela

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Clare Buchanan (11 April 2013). „Sir Christopher Wren's magnificent home up for sale”. Richmond and Twickenham Times (London). Pristupljeno 7 July 2013. 
  2. „Wiltshire Council – Wiltshire Community History Get Wiltshire History Question Information”. History.wiltshire.gov.uk. 17 May 2003. Arhivirano iz originala na datum 2014-03-11. Pristupljeno 15 June 2013. 
  3. London, H. Stanford (1953). The Queen's Beasts. Newman Neame. str. 15. 

Literatura

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]