Chengde

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Chengde
承德(Chéngdé)
Čengde (transliteracija)
Hram Putuo Zongcheng
Hram Putuo Zongcheng
Hram Putuo Zongcheng
Koordinate: 40°58′N 117°56′E / 40.967°N 117.933°E / 40.967; 117.933
Država Kina
Provincija Yunnan
Prefektura Hebei
Površina
 - Urbano područje 709 km²
 - Područje utjecaja 39,519 km²
Visina 2,400 m
Stanovništvo (2004.)
 - Urbano područje 457.300
 - Urbana gustoća 654/km²
 - Područje utjecaja 3.610.000
 - Gustoća područja utjecaja 91/km²
Poštanski broj 674100
Pozivni broj 0888
Službene stranice
www.chengde.gov.cn
Karta
Chengde na mapi Kine
Chengde
Chengde

Chengde (kineski: 承德, pinyin: Chéngdé) je grad-prefektura u sjevernoj provinciji Hebei, Kina. Nalazi se sjeverno od Pekinga i najpoznatiji je kao povijesni grad Jehol u kojemu je bilo sjedište planinskog ljetnikovca kineskih careva dinastije Qing[1].

Ljetnikovac (izgrađen od 1703.-92.) je veliki kompleks palača, ceremonijalnih i upravnih građevina, te hramova različitih arhitektonskih stilova i carskih vrtova; svi skladno uklopljeni u krajolik jezera, pašnjaka i šuma. Pored estetskih vrijednosti, Planinski ljetnikovac je rijedak povijesni primjer krajnje faze feudalnog društva u Kini. Zbog toga je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1994. god.[2].

Knjižnica Wenjin planinskog ljetnikovca u Chengdeu

Povijest[uredi | uredi kod]

Banket cara Qianlonga u vrtu Wanshuyuan 1755. god.

Kako bi ojačao kontrolu mongolskog područja i obranu sjeverne granice zemlje, vlada dinastije Qing je osnovala Lovno područje Mulan na mongolskim travnjacima, oko 350 km od Pekinga. Svake godine Car bi u lov u Mulan poveo svoje ministre i osam svojih standardnih carskih postrojbi, zajedno sa svojom obitelji i konkubinama. Da bi lovište odgovarao ovoj pratnji od nekoliko tisuća ljudi, izgrađene su 21 privremene palače, među njima Planinski ljetnikovac (poznat i kao "Privremena carska palača Rehe") i njegovi pripadajući hramovi. Izgradnja je započela 1703., a zadnji projekt je dovršen 1792. godine, za vrijeme vladavine triju uzastopna cara dinastije Qing (Kang Xi, Yong Zheng, i Qian Long). Rad je proveden u dvije faze:

  • 1703.-14. - otvaranje površine jezera, izgradnja nasipa i otočića, pripreme za gradnju palača, paviljoni, i zidina palače.
  • 1741.-54. - nadogradnja palače i slikovitih vrtova. Između 1713. i 1780. godine izgrađeni su i okolni Hramovi.

Propašću dinastije Qing 1911. godine, napušten je i Planinski ljetnikovac u Chengdeu.

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Mala zlatna planina u području jezera

Planinski ljetnikovac se sastoji od područja palače i krajolika koje obuhvaća 102.000 m², a nalazi se u južnom dijelu naselja. To je bilo područje gdje su Qing carevi živjeli, bavili se upravom i održavali ceremonije. Ono se izvorno sastojalo od četiri skupine zgrada u jednostavnom tradicionalnom kineskom stilu ali s carskim pečatom, uključujući glavnu dvoranu Songhe, palače Wanhe Songfeng i Istočnu palaču.

Područje jezera, koje obuhvaća 496.000 m² u jugoistočnom dijelu kompleksa, je planirano u skladu s tradicionalnim kineskim dizajnom vrtova, na temelju kineske mitologije. Postoji osam jezera i nekoliko skupina zgrada koji stvaraju pejzaž sličan onome u području južno od rijeke Yangtze.

Obično područje, sjeverno od naselja, obuhvaća 607.000 m² i podijeljeno je na dva dijela: zapadni travnjaci i istočne šume. Travnjaci su se koristili za utrke konja a šume (također poznate kao "Vrt deset tisuća drveća") su bile politički centar za primanje visokih gostiju. U zapadnom dijelu šume je Dvorana Wenjin, jedna od najvećih carskih knjižnica. Mnoge druge građevine su razbacane u krajoliku.

U Planinskom području, na sjevero-zapadu naselja, na prostoru više od 4 milijuna m², u prostoru četiri klanca (Zhengzi, Songlin, Lishu i Songyun) nekada je bilo 40 skupina dvorana, paviljona, hramova i samostana, od kojih su danas ostale samo ruševine. Ovi, tzv. "okolni hramovi", sagrađeni su kako bi dojmili etničke manjine u Kini (Mongoli, Tibetanci, i dr.), ali i za jačanje administracije pograničnih područja. Oni se sastoje od dvanaest paviljona u različitim arhitektonskim stilovima. Kombinacija Han i tibetanskih stilova arhitekture je glavna značajka mnogih hramova (Punin, Puyou, Anyuan i Pule), naime pročelja hramova su izgrađeni u Han stilu, a stražnji u tibetanskom stilu. Oni su posebno značajni za razumijevanje tehnološke i umjetničke vještine njihovih umjetnina, kao što su Buda u hramu Shanglewang Pule i božica milosrđa u hramu Puning.

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kod]

Chengde ima ugovore o partnerstvu sa sljedećim gradovima:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Sven Hedin, Jehol: City of Emperors, 1933., pretiskano 2000.: Pilgrim's Book House, Varanasi, str. 1. i 14. ISBN 81-7769-009-4.
  2. Planinski ljetnikovac i njegovi hramovi u Chengdeu na UNESCO-vim stranicama (en) Preuzeto 20. kolovoza 2011.