Mauzolej prvog kineskog cara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mauzolej prvog cara dinastije Qin
Svjetska baštinaUNESCO
 Kina
Mauzolej prvog kineskog cara na mapi Kine
Mauzolej prvog kineskog cara
Mauzolej prvog kineskog cara
Lokacija mauzoleja u Kini
Registriran:1987. (11. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, ii, iii
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Mauzolej prvog kineskog cara, Qin Shi Huanga, iz 210. pr. Kr., je jedna od najvećih grobnica na svijetu, a najpoznatija je po kolekciji od preko 7.000 realističnih figura terakota vojnika i konja, tzv. Vojska terakota. Mauzolej se nalazi 36 km sjeveroistočno od grada Xi'ana u oblasti Lintong, provincija Shaanxi u središnjoj Kini.

Povijest[uredi | uredi kod]

Vojska terakota
Muzolej izvana ima oblik zemljane piramide

Qin Shi Huang je bio prvi kineski car koji je ujedinio Kinu 221. pr. Kr. Iste godine je započeo i gradnju svog megalomanskog mauzoleja, i znanstvenici pretpostavljaju da ga je gradilo oko 700.000 radnika.

Mauzolej je otkriven sasvim slučajno u ožujku 1974. godine kada su seljaci iz sela Xiyang pokušali iskopati bunar kako bi se spasili od suše. Na dubini od 4 metra su pronašli svirala, pod od opeke i brončani samostrel sa strijelama. Arheološka iskapanja su započela ubrzo nakon otkrića, a Muzej prvog cara dinastije Qin postavljen je na ruševinama i otvoren za javnost 1979. godine. God. 1980., otkrivene su dvije obojene brončane kočije, u pola stvarne veličine, 20 metara zapadno od carevog groba. Svaka je bila četveropreg od 3,000 raznih dijelova (od čega 1.720 komada nakita od 3.033 grama zlata i 4.342 grama srebra).

Od 1987. godine, Mauzolej prvog kineskog cara je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

Odlike[uredi | uredi kod]

Mauzolej okružuju vanjske zidine kvadratičnog tlocrta, promjera 2.000 x 900 metara, a unutar njih se nalaze unutarnje zidine 1.200 x 550 m. Između njih su se nalazile konjušnice, domovi službenika i stražara, te jama s rijetkim životinjama, jama s plesačima i akrobatima i jame u kojima su pronađene školjke i kacige. Unutarnjim kvadratom dominira grobnica koja je izvana ogromni zemljani humak u obliku piramide. Na vrhu su se nalazile pripadajuće zgrade: rezidencija s dvoranom, jama s civilnim službenicima i kvadratična jama veličine 3.025 m² u kojoj su pronađene brončane kočije.

Oko 310 metara istočno od vanjskih zidina nalaze se dvije jame, u jednoj su grobnice a u drugoj terakotne figure konja. Samo 300 metara istočno od njih nalaze se još četiri jame od kojih su dvije istražene. U prvoj, veličine 14.260 m² nalazi se više vojska terakota prirodne veličine od 6.000 figura vojnika i 40 figura kočija četveroprega od bronce i gline. Slijedeća jama ima isti broj figura vojnika i 89 kočija. U trećoj eje do sada pronađeno tek 78 figura vojnika i jedna kočija. Sve u svemu, mauzolej se prostire na više od 56 km². Važna značajka ovih figura je iznimna individualizacija svakog lika, te nema dva ista, kao da je riječ o drevnim portretima.

Cijeli Muzej prvog cara dinastije Qin je kompletiran 1994. godine i u njemu posjetitelji mogu vidjeti 1.087 terakotnih vojnika i konja, što je ukupan broj rekonstruiranih figura.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]