Boleslav I od Češke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boleslav I, knez Češke
Suprug/a Biagota
Otac Vratislav I od Češke
Rođen/a c. 915
Umro/la 967 ili 972

Boleslav I Okrutni (češki: Boleslav I. Ukrutný; cca. 915 - 15. jul 967 ili 972) bio je knez Češke iz dinastije Pšemislovića koji je vladao od 935. do smrti.

Bio je sin kneza Vratislava i haveljanske princeze Drahomire. Njegov brat Vjenceslav je Češkom vladao od 921. pa sve do 935. kada ga je Boleslav, zajedno sa nekoliko velikaša, mučki ubio; prema nekim izvorima to se dogodilo na vratima crkve, po drugima na kneževskoj gozbi. Prema predaji, upravo u trenutku ubistva se Boleslavu rodio sin kome je potom dao neobično i zastrašujuće ime Strackhvas ("strašna gozba").

Usprkos toga što je na vlast došao fratricidom i zastrašujućeg nadimka, Boleslav je među kasnijim historičarima stekao reputaciju uspješnog vladara. Razlog tome je bila duga vladavina tokom koje je, zbog grižnje savjesti i/li političke pronicljivosti, nastavio politiku svog prethodnika, prije svega usmjerenu na pokrštavanje svojih podanika i susjednih slavenskih plemena i naroda. Svog je sina Strackhvasa dao zarediti, a kćer Mladu slao papi u Rim kao izaslanicu tražeći da se u Pragu osnuje biskupija.

Na samom početku je bio u sukobu sa istočnofranačkim (njemačkim) vladarima, ali je 950. postigao okončao dugogodišnji sukob, pristavši na plaćanje danka kralju Otonu Velikom. Godine 955. je poslao češke kontingente u pomoć Nijemcima i doprinio velikoj pobjedi nad Mađarima u kod Lechfelda. Poslije je razbio mađarski napad na Češku, te iskoristio mađarsku slabost kako bi oslobodio Moravsku mađarske vlasti.

Tokom duge vladavine je teritorije pod svojom vlašću proširio na Gornju Šlesku i Malu Poljsku. Godine 965. je svoju kćer Dobravu dao udati za Mješka, poljskog poganskog kneza iz dinastije Pjastova. Time je stvoren savez koji će olakšati kasnije pokrštavanje Poljaka.

Naslijedio ga je sin Boleslav II Pobožni.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis; Line 244-7
  • The Plantagenet Ancestry by William Henry Turton, Page 85
Boleslav I od Češke
Rođen/a: c. 915 Umro/la: 967 ili 972
Prethodi:
Vjenceslav I
knez Češke
935–972
Slijedi:
Boleslav II