Popis čeških vladara

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Znak českého království.png

Ovaj članak donosi popis čeških vladara od uspostave Vojvodstva Češke 870. godine pa sve do formiranja Čehoslovačke 1918. godine. U tom su se periodu na tronu Češke, koja je uglavnom bila dio većih monarhija poput Svetog Rimskog Carstva ili Austro-Ugarske, izmijenili vladari iz različitih dinastija, s tim da su najznačajniji trag na razvoju Češke ostavili domaći Pšemislovići i Habsburgovci.

Legendarni češki vladari[uredi - уреди | uredi izvor]

Popis[uredi - уреди | uredi izvor]

      Mojmírovići      Přemyslovići      Pjastovići      Dinastija Luxembourg      Habsburg/Habsburg-Lothringen      Jagelovići      Nedinastijski

Velikomoravska Kneževina (cca. 830. - 906./907.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladar Vladavina Dinastija Rođenje Smrt Bilješke
Mojmir I.jpg
Mojmír I. cca. 830.kolovoz 846. Mojmírovići nepoznato kolovoz 846.
Prince Rastislav.JPG
Rastislav ili Rostislav kolovoz 846.870. Mojmírovići nepoznato 870.
Bavarska, Njemačka
Slavomír 871. Mojmírovići nepoznato nepoznato
  • Vršitelj dužnosti
Dalimil2.jpg
Svatopluk I. 871.894. Mojmírovići cca. 840. 894.
  • Od cca. 885. vladao kao kralj
Mojhmir2.jpg
Mojmír II. 894.906./907. Mojmírovići cca. 872. 906./907.

Vojvodstvo Češka (cca. 870. - 1198.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladar Vladavina Dinastija Rođenje Smrt Bilješke
Bořivoj I.jpg
Bořivoj I. cca. 870.888./889. Přemyslovići cca. 852. 888./889.
Spitygniew I.jpg
Spytihněv I. 894.915. Přemyslovići cca. 875.
Levý Hradec, Češka (?)
915.
KnizeVratislav1.jpg
Vratislav I. 915.13. veljače 921. Přemyslovići cca. 888.
Levý Hradec, Češka (?)
13. veljače 1921.
Prag, Češka (?)
SvVaclavOcko.jpg
Václav I. 13. veljače 921.28. rujna 935. Přemyslovići cca. 907.
Prag, Češka
28. rujna 1935.
Stará Boleslav, Češka
Boleslav-I-Bohemian.jpg
Boleslav I. Okrutni
(Boleslav I. Ukrutný)
28. rujna 935.967. ili 972. Přemyslovići cca. 915. 967. ili 972.
Boleslav-II-Bohemian.jpg
Boleslav II. Pobožni
(Boleslav II. Pobožný)
967. ili 972.7. veljače 999. Přemyslovići cca. 932.
Prag, Češka (?)
7. veljače 999.
Prag, Češka
Bolesław III Rudy.jpg
Boleslav III. Riđokosi
(Boleslav III. Ryšavý)
7. veljače 999.1002. Přemyslovići cca. 965.
Prag, Češka
1037.
Poljska
Vladivoj 1002.siječanj 1003. Pjastovići cca. 981. siječanj 1003.
Prag, Češka (?)
Bolesław III Rudy.jpg
Boleslav III. Riđokosi
(Boleslav III. Ryšavý)
siječanj 1003.ožujak 1003. Přemyslovići cca. 965.
Prag, Češka
1037.
Poljska
Boleslaus I.jpg
Boleslav IV. Hrabri
(Boleslav IV. Chrabrý)
ožujak 1003.1004. Pjastovići 967.
Poznań, Poljska
17. lipnja 1025.
Kraków, Poljska (?)
Jaroměř-Jaromír.jpg
Jaromír 1004.12. travnja 1012. Přemyslovići cca. 975. 4. studenog 1035.
Lysá nad Labem, Češka
Oldrzych.jpg
Oldřich 12. travnja 1012.1033. Přemyslovići cca. 975. 9. studenog 1034.
Prag, Češka
Jaroměř-Jaromír.jpg
Jaromír 1033.1034. Přemyslovići cca. 975. 4. studenog 1035.
Lysá nad Labem, Češka
Oldrzych.jpg
Oldřich 1034.9. studenog 1034. Přemyslovići cca. 975. 9. studenog 1034.
Prag, Češka
Brzetysław I.jpg
Břetislav I. 9. studenog 1034.10. siječnja 1055. Přemyslovići između 1002. i 1005. 10. siječnja 1055.
Chrudim, Češka
Spitygniew II.jpg
Spytihněv II. 10. siječnja 1055.28. siječnja 1061. Přemyslovići 1031.
Olomouc, Češka
28. siječnja 1061.
Hradec nad Moravicí, Češka
W vratislav ii 198 320.jpeg
Vratislav II. 28. siječnja 1061.14. siječnja 1092. Přemyslovići između 1032. i 1035. 14. siječnja 1092.
Konrad1.jpg
Konrád I.
(Konrád I. Brněnský)
14. siječnja 1092.6. rujna 1092. Přemyslovići 1035.
Prag, Češka
6. rujna 1092.
Prag, Češka
Brzetysław II.jpg
Břetislav II. 6. rujna 1092.22. prosinca 1100. Přemyslovići cca. 1060.
Prag, Češka
22. prosinca 1100.
Zbečno, Češka
Borzywój II.jpg
Bořivoj II. 25. prosinca 1100.svibanj 1107. Přemyslovići cca. 1064.
Prag, Češka
2. veljače 1124.
Ugarska
Świętopełk Ołomuniecki.jpg
Svatopluk
(Svatopluk Olomoucký)
svibanj 1107.21. rujna 1109. Přemyslovići cca. 1075. 21. rujna 1109.
Głogów, Poljska
VladislavI.JPG
Vladislav I. 21. rujna 1109.prosinac 1117. Přemyslovići cca. 1065. 12. travnja 1125.
Prag, Češka
Borzywój II.jpg
Bořivoj II. prosinac 1117.16. kolovoza 1120. Přemyslovići cca. 1064.
Prag, Češka
2. veljače 1124.
Ugarska
VladislavI.JPG
Vladislav I. 16. kolovoza 1120.12. travnja 1125. Přemyslovići cca. 1065. 12. travnja 1125.
Prag, Češka
Sobiesław I.jpg
Soběslav I. 12. travnja 1125.14. veljače 1140. Přemyslovići cca. 1075.
Prag, Češka
14. veljače 1140.
Hradec Králové, Češka
Vladislav II. 14. veljače 1140.1172. Přemyslovići cca. 1110. 18. siječnja 1174.
Meerane, Njemačka
Bedřich.jpg
Bedřich 1172.rujan 1173. Přemyslovići cca. 1142.
Prag, Češka
25. ožujka 1189.
Prag, Češka
Soběslav II..jpg
Soběslav II. rujan 1173.1178. Přemyslovići cca. 1128.
Prag, Češka
29. siječnja 1180.
Bedřich.jpg
Bedřich 1178.25. ožujka 1189. Přemyslovići cca. 1142.
Prag, Češka
25. ožujka 1189.
Prag, Češka
PecetKonradaIIOty.jpg
Konrád II. Ota 25. ožujka 1189.9. rujna 1191. Přemyslovići cca. 1136.
Znojmo, Češka
9. rujna 1191.
Napulj, Italija
Václav II. 9. rujna 1191.1192. Přemyslovići 1137.
Prag, Češka
poslije 1192.
Lužica
PO1 žaltář.jpg
Otakar I. Přemysl
(Přemysl I. Otakar)
1192.1193. Přemyslovići cca. 1155. 15. prosinca 1230.
Prag, Češka
Jindřich Břetislav.jpg
Jindřich Břetislav III. 1193.15. lipnja 1197. Přemyslovići 1137. 15. lipnja 1197.
Cheb, Češka
PecetVladislavaJindricha.jpg
Vladislav III. Jindřich 22. lipnja 1197.6. prosinca 1197. Přemyslovići između 1160. i 1165.
Prag, Češka
12. kolovoza 1222.
Znojmo, Češka
PO1 žaltář.jpg
Otakar I. Přemysl
(Přemysl I. Otakar)
6. prosinca 1197.1198. Přemyslovići cca. 1155. 15. prosinca 1230.
Prag, Češka

Češki kraljevi (1085. – 1092., 1158. – 1172., 1198. – 1918.)[uredi - уреди | uredi izvor]

Vladar Vladavina Dinastija Rođenje Smrt Bilješke
Vratislav II.jpg
Vratislav I. 15. lipnja 1085.14. siječnja 1092. Přemyslovići između 1032. i 1035. 14. siječnja 1092.
  • Nenasljedni kralj
  • Do 1085. vladao kao nasljedni vojvoda (Vratislav II.)
Vladislav I. 11. siječnja 1158.1172. Přemyslovići cca. 1110. 18. siječnja 1174.
Meerane, Njemačka
  • Nenasljedni kralj
  • Do 1185. vladao kao nasljedni vojvoda (Vladislav II.)
  • Otac Otakara I.
Otakar I.jpg
Otakar I.
(Přemysl I. Otakar)
1198.15. prosinca 1230. Přemyslovići cca. 1155. 15. prosinca 1230.
Prag, Češka
  • Sin Vladislava II.
  • Druga vladavina
  • Prvi nasljedni kralj (od 1212.)
  • Do 1198. vladao kao nasljedni vojvoda (Otakar I. Přemysl)
Václav I..jpg
Václav I. 15. prosinca 1230.23. rujna 1253. Přemyslovići cca. 1205.
Prag, Češka
23. rujna 1253.
Králův Dvůr, Češka
Otakar 2 Přemysl.jpg
Otakar II.
(Přemysl II. Otakar)
23. rujna 1253.26. kolovoza 1278. Přemyslovići cca. 1233.
Městec Králové, Češka
26. kolovoza 1278.
Dürnkrut, Austrija
Waclav 2.jpg
Václav II. 26. kolovoza 1278.21. lipnja 1305. Přemyslovići 27. rujna 1271.
Prag, Češka
21. lipnja 1305.
Prag, Češka
Wenzel III Litho 2.jpg
Václav III. 21. lipnja 1305.4. kolovoza 1306. Přemyslovići 6. listopada 1289.
Prag, Češka
4. kolovoza 1306.
Olomouc, Češka
Jindřich Korutanský
(Heinrich von Kärnten)
4. kolovoza 1306.1306. Meinhardiner cca. 1265. 2. travnja 1335.
Tirolo, Italija
Rudolph III Habsburg.jpg
Rudolf I. 1306.4. srpnja 1307. Habsburg cca. 1281. 4. srpnja 1307.
Horažďovice, Češka
Jindřich Korutanský
(Heinrich von Kärnten)
15. kolovoza 1307.3. prosinca 1310. Meinhardiner cca. 1265. 2. travnja 1335.
Tirolo, Italija
John of Luxemburg.PNG
Jan Slijepi
(Jan Lucemburský)
3. prosinca 1310.26. kolovoza 1346. Luxembourg 10. kolovoza 1296. 26. kolovoza 1346.
Crécy-en-Ponthieu, Francuska
Jan Vilímek - Karel IV.jpg
Karel I.
(Karl IV von Luxemburg)
26. kolovoza 1346.29. studenog 1378. Luxembourg 14. svibnja 1316.
Prag, Češka
29. studenog 1378.
Prag, Češka
Wencaslaus 4.jpg
Václav IV.
(Wenzel von Luxemburg)
29. studenog 1378.16. kolovoza 1419. Luxembourg 26. veljače 1361.
Nürnberg, Njemačka
16. kolovoza 1419.
Prag, Češka
Pisanello 024b.jpg
Zikmund Lucemburský
(Sigismund von Luxemburg)
16. kolovoza 1419.9. prosinca 1437. Luxembourg 14. veljače 1368.
Nürnberg, Njemačka
9. prosinca 1437.
Znojmo, Češka
Albrecht II. von Habsburg.jpg
Albrecht I.
(Albrecht II. von Habsburg)
6. svibnja 1438.27. listopada 1439. Habsburg 10. kolovoza 1397.
Beč, Austrija
27. listopada 1439.
Neszmély, Mađarska
Interregnum (27. listopada 1439.28. listopada 1453.)
Češko plemstvo u ovom periodu nije priznalo sina Albrechta II. kao nasljednika, tako da su do izbora Ladislava Posthumnog zemljom vladali feudalci.
Anonymous - Ladislaus the Postumous.jpg
Ladislav Posthumni
(Ladislav Pohrobek)
28. listopada 1453.23. studenog 1457. Habsburg 22. veljače 1440.
Komárno, Slovačka
23. studenog 1457.
Prag, Češka
Jan Vilímek - Jiří z Poděbrad a Kunštátu.jpg
Jiří Poděbradski
(Jiří z Poděbrad)
27. veljače 1458.22. ožujka 1471. Poděbrady 23. travnja 1420.
Poděbrady, Češka (?)
22. ožujka 1471.
Prag, Češka
  • Izabrani kralj
  • Nasljedna loza prenijela se na poljske prinčeve, a ne češke kraljeve
Matthias Corvinus.jpg
Matyáš Korvín
(Hunyadi Mátyás)
3. svibnja 1469.6. travnja 1490.
(protukralj)
Hunyadi 23. veljače 1443.
Cluj-Napoca, Rumunjska
6. travnja 1490.
Beč, Austrija
Fl- 33 Livro do Armeiro-Mor, Rei da Bohemia.jpg
Vladislav II. Jagelović
(Vladislav II. Jagellonský)
27. svibnja 1471.13. ožujka 1516. Jagelovići 1. ožujka 1456.
Kraków, Poljska
13. ožujka 1516.
Budim, Mađarska
Lajos II.jpg
Ludvík
(Ludvík Jagellonský)
13. ožujka 1516.29. kolovoza 1526. Jagelovići 1. srpnja 1506.
Budim, Mađarska
29. kolovoza 1526.
Mohács, Mađarska
Hans Bocksberger (I) - Emperor Ferdinand I - WGA02326.jpg
Ferdinand I. 24. listopada 1526.25. srpnja 1564. Habsburg 10. ožujka 1503.
Alcalá de Henares, Španjolska
25. srpnja 1564.
Beč, Austrija
Nicolas Neufchâtel 002.jpg
Maxmilián I.
(Maximilian II.)
20. rujna 1562.12. listopada 1576. Habsburg 31. srpnja 1527.
Beč, Austrija
12. listopada 1576.
Regensburg, Njemačka
Joseph Heintz d. Ä. 002.jpg
Rudolf II. 12. listopada 1576.11. ožujka 1611. Habsburg 18. srpnja 1552.
Beč, Austrija
20. siječnja 1612.
Prag, Češka
Lucas van Valckenborch 003.jpg
Matyáš
(Matthias)
11. ožujka 1611.16. svibnja 1617. Habsburg 24. veljače 1557.
Beč, Austrija
20. ožujka 1619.
Beč, Austrija
Kaiser Ferdinand II. 1614.jpg
Ferdinand II. 16. svibnja 1617.21. studenog 1627. Habsburg 9. srpnja 1578.
Graz, Austrija
15. veljače 1637.
Beč, Austrija
Gerard van Honthorst 006.jpg
Fridrich ili Bedřich Falcký
(Friedrich V.)
26. kolovoza 1619.8. studenog 1620. Pfalz-Simmern 26. kolovoza 1596.
Lauterhofen, Njemačka
29. studenog 1632.
Mainz, Njemačka
Ferdinand III, Holy Roman Emperor.jpg
Ferdinand III. 21. studenog 1627.2. travnja 1657. Habsburg 13. srpnja 1608.
Graz, Austrija
2. travnja 1657.
Beč, Austrija
1633 Ferdinand.jpg
Ferdinand IV. 1646.9. srpnja 1654. Habsburg 8. rujna 1633.
Beč, Austrija
9. srpnja 1654.
Beč, Austrija
Jan Thomas 001.jpg
Leopold I. 2. travnja 1657.5. svibnja 1705. Habsburg 9. lipnja 1640.
Beč, Austrija
5. svibnja 1705.
Beč, Austrija
Joseph I, Holy Roman Emperor.jpg
Josef I.
(Joseph I. )
5. svibnja 1705.17. travnja 1711. Habsburg 26. srpnja 1678.
Beč, Austrija
17. travnja 1711.
Beč, Austrija
Martin van Meytens (attrib.) - Porträt Kaiser Karl VI.jpg
Karel II.
(Karl VI.)
17. travnja 1711.20. listopada 1740. Habsburg 1. listopada 1685.
Beč, Austrija
20. listopada 1740.
Beč, Austrija
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg
Marie Terezie
(Maria Theresia)
20. listopada 1740.29. studenog 1780. Habsburg 13. svibnja 1717.
Beč, Austrija
29. studenog 1780.
Beč, Austrija
CharlesVIIEmperor.JPG
Karel Albrecht
(Karl VII. Albrecht)
19. prosinca 1741.12. svibnja 1743.
(protukralj)
Wittelsbach 6. kolovoza 1697.
Bruxelles, Belgija
20. siječnja 1745.
München, Njemačka
HGM Weikert Portrait Joseph II.jpg
Josef II.
(Joseph II.)
29. studenog 1780.20. veljače 1790. Habsburg-Lothringen 13. ožujka 1741.
Beč, Austrija
20. veljače 1790.
Beč, Austrija
Johann Daniel Donat, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece (1806).png
Leopold II. 20. veljače 1790.1. ožujka 1792. Habsburg-Lothringen 5. svibnja 1747.
Beč, Austrija
1. ožujka 1792.
Beč, Austrija
Francis II, Holy Roman Emperor by Friedrich von Amerling 003.jpg
František
(Franz II.)
1. ožujka 1792.2. ožujka 1835. Habsburg-Lothringen 12. veljače 1768.
Firenca, Italija
2. ožujka 1835.
Beč, Austrija
Ferdinand I; Keizer van Oostenrijk.jpg
Ferdinand V.
(Ferdinand I.)
2. ožujka 1835.2. prosinca 1848. Habsburg-Lothringen 19. travnja 1793.
Beč, Austrija
29. lipnja 1875.
Prag, Češka
Franz joseph1.jpg
František Josef
(Franz Joseph I.)
2. prosinca 1848.21. studenog 1916. Habsburg-Lothringen 18. kolovoza 1830.
Beč, Austrija
21. studenog 1916.
Beč, Austrija
Charles I of Austria.jpg
Karel III.
(Karl I.)
21. studenog 1916.28. listopada 1918. Habsburg-Lothringen 17. kolovoza 1887.
Persenbeug-Gottsdorf, Austrija
1. travnja 1922.
Madeira, Portugal

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]