Vladislav I od Češke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vladislav I, knez Češke
Vladislav I, knez Češke
Suprug/a/e/ziRicheza od Berga
Plemićka porodicaPšemislovići
OtacVratislav II od Češke
MajkaŚwiętosława od Poljske
Rođen/a1065
Umro/la12. 4. 1125.

Vladislav I (o. 1065 – 12. april 1125) bio je knez Češke iz dinastije Pšemislovića koji je vladao u dva navrata - od 1109. do 1117. te od 1120. do smrti.

Vladislav I je bio sin kneza/kralja Vratislava II i poljske princeze Svatave (Świętosława). Nakon očeve smrti je zavladao njegov brat Bořivoj II. Njegovo petljanje u dinastijski sukob u susjednoj Poljskoj je izazvalo nezadovoljstvo među češkim plemstvom, a što su iskoristili Vladislav i njegov brat Svatopluk kako bi ga svrgnuli 1107. Prijestolje je preuzeo Svatopluk, ali je 1109. umro te je Vladislav tada prvi put samostalno zavladao. Borivoj se uz pomoć svog saveznika i rođaka kneza Boleslava III pokušao vratiti na vlast, ali je 1110. zarobljen od Vladislava. Brata je Vladislav poslao svom savezniku rimsko-njemačkom caru Heinrichu V.

Međutim već sljedeće godine je poljski vojni i diplomatski pritisak nagnao Vladislava da svog mlađeg brata Soběslava postavi za vladara Moravske. Šest godina kasnije je Vladislav formalno abdicirao u Borivojevu korist. Međutim, kada je Borivoj 1120. umro, Vladislav je ponovno došao na prijestolje koje će držati do smrti. Vladavinu mu je obilježilo naseljavanje Nijemaca u granična područja Češke.

Nakon smrti ga je naslijedio brat Sobeslav. Bio je oženjen za njemačku plemkinju Richezu od Berga s kojom je imao četvoro djece, uključujući budućeg češkog kralja Vladislava II.

Preci

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • A. Thiele, Erzählende genealogische Stammtafeln zur europäischen Geschichte, Band I:1, Fischer, 1991.
Vladislav I od Češke
Rođen/a: 1065 Umro/la: 12. april 1125
Prethodi:
Svatopluk
knez Češke
1109–1117
Slijedi:
Bořivoj II
Prethodi:
Bořivoj II
knez Češke
1120–1125
Slijedi:
Soběslav I