Božo Petrov

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Božo Petrov
Božo Petrov


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
22. siječnja 2016
Predsjednik vlade Tihomir Orešković
Prethodnik Branko Grčić, Ranko Ostojić i Milanka Opačić

gradonačelnik Metkovića
Na dužnosti
2. lipnja 2013 – 22. siječnja 2016
Prethodnik Stipo Gabrić
Nasljednik Katarina Ujdar

Rođen/a 16. oktobar 1979. (1979-10-16) (dob: 42)
Metković, SR Hrvatska, SFRJ
(danas Hrvatska)
Politička stranka Most nezavisnih lista (2012–)
Hrvatski rast (2011)
Suprug/a Maša Petrov
Djeca Jakov
Dominik
Andrija
Alma mater Sveučilište u Mostaru
Religija rimokatolik

Dr. Božo Petrov (Metković, 16. listopada 1979.), gradonačelnik je Grada Metkovića od lipnja 2013. godine i predsjednik lokalne stranke Most nezavisnih lista.

Dr. Petrov pohađao je osnovnu školu u rodnom Metkoviću a klasičnu gimnaziju u Sinju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Mostaru, a specijalizirao psihijatriju u Kliničkoj bolnici Vrapče u Zagrebu i zaposlen je u Kliničkoj bolnici u Mostaru. Oženjen je i otac troje djece.

Izbor za gradonačelnika[uredi - уреди | uredi kôd]

Na prvim lokalnim izborima na kojima je sudjelovao, 2013. godine, u prvom krugu s osvojenih 45,78% glasova ušao je u drugi krug izbora za gradonačelnika Grada Metkovića, s protukandidatom, tada aktualnim gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom. U drugom krugu grad Metković je ponovo u hrvatskom vrhu prema odazivu na izbore (66,06%) kao i u prvom krugu, a dr. Božo Petrov preuzeo je gradonačelnički mandat pobijedivši sa 67,94% glasova. Uz gradonačelnika Petrova, Most je dobio i dvoje dogradonačelnika, Katarinu Ujdur i Nikolu Grmoju.

Na istim izborima Most nezavisnih lista osvojio je 46,25% glasova i s 9, od postojećih 17, vijećničkih mandata dobili su većinu u Gradskom vijeću Grada Metkovića, uz jednu od najvećih izlaznosti na izbore u cijeloj Hrvatskoj od 67,49%. [1] Most nezavisnih lista predvođen dr. Petrovom osvojio je i 9,97% glasova u županiji i time su postali treća stranka prema broju glasova i važan čimbenik u županijskoj skupštini Dubrovačko-Neretvanske županije[2].

Parlamentarni izbori[uredi - уреди | uredi kôd]

Petrov je pred izbore za Hrvatski sabor 2015. svoju listu okupio i na nacionalnoj razini. Tijekom kampanje se zalagao za program radikalnih reformi u smjeru fiskalne odgovornosti i teritorijalne reorganizacije države, odnosno racionalizacije državne uprave. Sa tom je listom 8. studenog imao neočekivani uspjeh, osvojivši 19 od 151 mandata, te se, čak i nakon što je četvoro članova liste napustilo Most, bez njegove liste nije mogla sastaviti nova vlada. Nakon pregovora koji su trajali više od mjesec i pol dana i na kojima je inzistirao na velikoj koaliciji između SDP Hrvatske i koalicije Hrvatska raste te Domoljubne koalicije na čelu sa HDZ-om, na kraju se odlučio za koaliciju sa potonjom. Početkom 2016. je imenovan za potpredsjednika Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]