Hrvatska raste

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kukuriku koalicija
PredsjednikZoran Milanović
OsnivanjeŠablon:Font color 2010 (2010-0y)
SjedišteZagreb
Politička pozicijalijevi centar
Mjesta u Saboru (2011)
83 / 151
Evropski parlament
5 / 12
Službene stranice
www.kukuriku.org


Hrvatska raste je službeni naziv za savez hrvatskih političkih stranaka lijevog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom Hrvatske sklopljen pred izbore za Hrvatski sabor 2015 godine. Čine je stranke koje su od 2011. činile vladu premijera Zorana Milanovića, odnosno koje su na izborima 2011. godine nastupile pod imenom Kukuriku koalicija; izuzetak je Istarski demokratski sabor koji je na izborima nastupio samostalno, a u međuvremenu se Kukuriku koaliciji priključila dotle oporbena stranka Hrvatski laburisti - stranka rada, te Autohtona hrvatska seljačka stranka i Zagorska stranka.

Nastala je 2011. godine pod imenom Savez za promjene, ali je njegovu upotrebu 7. oktobra 2011. zabranilo Državno izborno povjerenstvo. U hrvatskoj javnosti se, međutim, udomaćio izraz Kukuriku koalicija, koji je ime dobio po istoimenom restoranu u gradu Kastav gdje su čelnici stranaka sklopili načelni sporazum; iz istog razloga se ponekad koristi i izraz Kastavska koalicija. Formalni sporazum o koaliciji je potpisan 23. oktobra 2010.

Na izborima održanim 8. novembra 2015. koalicija Hrvatska raste je osvojila većinu u 5 od 10 izbornih jednica, odnosno 56 izbornih mjesta, te još 3 u posebnim jedinicama za predstavnike nacionalnih manjina. Njoj je u postizbornim pregovorima podšku obećao IDS sa 3 te Srpska demokratska samostalna stranka sa 3 mjesta.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]