Tihomir Orešković

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tihomir Orešković (političar))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Tihomir Orešković (razvrstavanje).
Tihomir Orešković
Tihomir Orešković


Na dužnosti
22. siječnja 2016 – 19. listopada 2016
Predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović
Prethodnik Zoran Milanović
Nasljednik Andrej Plenković

Rođen/a 1. 1. 1966. (1966-01-01) (dob: 58)
Zagreb, SR Hrvatska, SFRJ
(danas Hrvatska)
Politička stranka nezavisni
Suprug/a Sanja Dujmović
Djeca 4
Alma mater McMaster University
Religija rimokatolik

Tihomir (Tim) Orešković (Zagreb, 1. siječnja 1966.), hrvatsko-kanadski poduzetnik i političar. 2016. je tokom nekoliko mjeseci obnašao dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U globalnom farmaceutskom poduzeću Teva Pharmaceutical Industries radio je kao glavni financijski direktor, a prethodno kao glavni izvršni direktor i predsjednik nadzornog odbora Plive i bio čelnik financijskog menadžmenta za Tevu u Evropi.

Orešković se rodio 1966. u Zagrebu. Kemiju je diplomirao 1989. na McMasterovu univerzitetu u Kanadi. Magistarski stupanj (MBA) u financijama i informacijskim sistemima stekao je 1991. na istom univerzitetu. Profesionalnu karijeru počeo je 1992. u proizvodnom sektoru američke farmaceutske kompanije Eli Lilly, gdje je obnašao razne funkcije na polju financija i međunarodnog poslovanja. Posljednju poziciju u toj kompaniji imao je kao direktor za odnose s državnom upravom i ekonomske poslove.[1]

Poslije napuštanja Eli Lillyja nastavio je karijeru u kanadskoj farmaceutskoj kompaniji Novopharm (sada Teva Canada), gdje je obnašao funkcije potpredsjednika za razvoj poslovanja, specijalne proizvode i funkciju glavnog financijskog direktora. Za Plivu je Orešković počeo raditi 2009. kao glavni financijski direktor za istočnu Evropu, a 2010. postavljen je na poziciju glavnog financijskog direktora za istočnu Evropu, Mediteran, Izrael i Afriku. Orešković posjeduje kanadsko državljanstvo.[2]

Dana 23. prosinca 2015. saopćeno je da HDZ i MOST predlažu Oreškovića za mandatara za sastavljanje Vlade RH.[3] Na mjesto premijera je izabran 22. siječnja 2016. sa 83 od 149 glasa nazočnih saborskih zastupnika. Orešković se izjašnjava kao nestranačka osoba i bio je prvi nestranački premijer u povijesti postkomunističke Hrvatske.

16. lipnja mu je, nakon višetjedne krize u vladajućoj koaliciji izazvane otkrićem afere u koju je bio upetljan potpredsjednik Tomislav Karamarko, Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje, a što je prvi slučaj u povijesti Hrvatske da premijer napušta dužnost na takav način. U rujnu su održani izvanredni izbori na kojima je pobijedio HDZ čiji je vođa Andrej Plenković preuzeo mjesto novog premijera.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Tim Oreskovic | LinkedIn”. Hr.linkedin.com. Pristupljeno 23. prosinca 2015. [mrtav link]
  2. „Kanadski državljanin s prebivalištem u Nizozemskoj: Tko je Tihomir Tim Orešković? - Vijesti”. Index.hr. 19. prosinca 2015. Pristupljeno 23. prosinca 2015. 
  3. Tihomir Orešković to Be Named as Croatian Prime Minister-Designate Arhivirano 2021-10-04 na Wayback Machine-u, Total Croatia News, 23. prosinca 2015.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]