Bette Midler

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bette Midler
BetteMidler90cropped.jpg
Bette Midler na dodjeli nagrada Grammy, veljača 1990.
Generalne informacije
Alias Božanstvena Gđa M (The Divine Miss M)
Ime Bette Davis Midler
Rođenje 1. prosinca 1945.
Honolulu, Havaji, SAD
Zanimanje pjevačica, glumica
Žanr(ovi) pop, rock
Instrument(i) vokal (mezzo-sopran)
Aktivni period 1965. – danas
Diskografska kuća Atlantic (1972.–1997.)
Warner Bros. (1998.–2001.)
Columbia (2003.–danas)
Službene stranice
Bette Midler

Bette Davis Midler (Honolulu, Havaji, 1. prosinca 1945.), američka komičarka, glumica i pjevačica, fanovima poznatija kao "Božanstvena Gđa M".

Majka je bila krojačica i domaćica, a otac soboslikar koji je radio u mornaričkoj bazi.

U srednjoj školi bila je omiljena, pa je dobila i neka priznanja. Kasnije nastavlja obrazovanje otišavši na sveučilište, gdje studira dramu, ali samo godinu i pol. U dvadesetoj godini zarađuje prvi novac statiravši u filmu. Nakon toga, odlazi u Hollywood i počinje graditi karijeru.

Snimila je 35 uloga, kako na filmu tako i na televiziji. Do sada je objavila trinaest studijskih albuma, tri albuma uživo, tri kompilacije, četiri soundtracka i niz singlova.

Za svoje pjevačko umijeće dobila je 4 nagrade Grammy, i uvrštena je u Veliku američku pjesmaricu. Osim toga, dobila je tri Emmya, Tony, i dva puta je bila nominiran za Oscara.

Ona i Barry Manilow jedno vrijeme nisu bili u dobrim odnosima, ali su se kasnije pomirili. Bette je udana i ima kćer Sophie.

Kad je počinjala, jedna od njenih gaža bila je i u homoseksualnom kupalištu, ali je ona to odradila profesionalno i ponosna je na slavu koju uživa među homoseksualcima.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]