Ambohimanga

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kraljevsko brdo Ambohimanga
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Ambohimanga 0629.JPG
 Madagaskar (Afrika)
Registriran: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv, vi
Referenca: UNESCO

Kraljevsko brdo Ambohimanga je lokalitet od iznimnog historijskog i kulturnog značaja za Madagaskar, udaljen oko 24 km istočno od glavnog grada Antananarivo. Lokalitet se sastoji od utvrđenog historijskog naselja, sa rezidencijama i grobnicama nekoliko ključnih članova kraljevske porodice Merina, plemenske dinastije koja se uspela na vlast u 19. vijeku i ujedinila brojna plemena otoka pod svoju vlast.

Lokalitet Ambohimanga, jedan je od dvanaest svetih brežuljaka Merina, uz koji Malgaše veže jak osjećaj nacionalnog identiteta, lokalitet je i duhovno svetište koje za njih tu postoji posljednjih 500 godina. Danas je to lokalitet u koji dolaze hodočasnici iz cijelog Madagaskara i svijeta. Kompleks Ambohimanga uvršten je na UNESCOv na popis Svjetske baštine - 2001.

Historija kompleksa[uredi - уреди | uredi izvor]

Andriamasinavalona tadašnji vladar Kraljevstva Merina podijelio je svoje kraljevstvo 1710, ostavljajući Ambohimangu (Plavo brdo) jednom od četvorice sinova, koji je od nje napravio svoju prijestolnicu. [1]Ambohimanga je kasnije postala posjed princa Andrianampoinimerina 1787. On je i nakon što je postao kralj, i otpočeo svoj projekt ujedinjenja Kraljevstva Merina iz svoje nove prijestolnice u Antananarivu, još uvijek često boravio u svojoj staroj drvenoj palači izgrađenoj za njega. Ambohimanga se otada držala jednim od svetih kraljevskih brda Merina i bila znana kao Zabranjeni grad sve do 1897., kada je francuska kolonijalna uprava prenijela sve relikvije i značajne stvari kraljevske obitelji u Antananarivo, željevši na taj način razbiti duh otpora i etničkog identiteta inspiriran tim simbolima. [1]

Objekti u Ambohimangu[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje Ambohimanga ima sedam vrata, glavna, najveća i dobro očuvana su Ambatomitsangana (Temeljni kamen). [1]Svakog jutra i večeri, tim od dvadesetak vojnika kotrljao je ogroman kamen disk, promjera 40,5 m, debeljine 30 cm, i težine oko 12 tona, kojim su zatvarali vrata u Ambohimanga. [1]Taj način zatvaranja otvora (vavahadi na malagaškom) je bio tipičan za većinu utvrđenih naselja Kraljevstva Merina u to vrijeme. Zid oko naselja izgrađen je 1847. po nalogu kraljice Ranavalone I., [1]od kamena povezanog drevnom žbukom (spoj vapna i bjelanjka).

Jedna od sedam vrata Ambohimanga

Mahandrihono[uredi - уреди | uredi izvor]

Mahandrihono je skromna građevina koja je bila sjedište kralja Andrianampoinimerina prije premještanja prijestolnice u Antananarivo. To je jednostavna drvena zgrada izgrađena u tradicionalnom madagaskarskom arhitektonskom stilu, kako je tad radila aristokracija Merina. U njoj se još uvijek nalaze predmeti koji su pripadali kralju Andrianampoinimerina; oružje, bubnjevi, talismani i ogroman krevet, u koji je primao svojih dvanaest žena jedna za drugom.

Nanjaka[uredi - уреди | uredi izvor]

Nanjaka je bila utvrda unutar kompleksa, ali je uništena za vrijeme pogreba kraljice Ranavalone I. kad je eksplodirao barut smješten u obližnjem objektu. [1]

Dva paviljona kraljice Ranavalone II.[uredi - уреди | uredi izvor]

Dva drvena paviljona palače kraljice Ranavalona II. izgrađena su od palisandra 1871. [1]Prvi veći i prostraniji ima dvoranu za prijem i veliki salon u prizemlju, i spavaće sobe kraljice Ranavalone II. na katu. U njemu je i danas izvorni evropski namještaj, i mnogi darovi koje je primila kraljica od stranih državnika i njihovih predstavnika.

Drugi manji paviljon zovu Trano Fitaratra (kuća od stakla), te je kraljica primala ministre na savjetovanje. Objekt ima velike prozore na sve četiri strane, sa pogledom na zelenilo. Stakla za prozore nabavio je Englez po imenu Parrett 1862.[1]

Amparihi[uredi - уреди | uredi izvor]

Amparihi su dva velika bazena isklesana iz kamena, jedan je bio za kupanje kralja Andrianampoinimerina, a drugi je bio od kraljice Ranavalone I. Voda je jedamput tjedno donošena iz svetog jezera Amparihi na sjeveru naselja.

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]