Aleksandar Hemon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandar Hemon
Biografske informacije
Rođenje9. 9. 1964. (1964-09-09) (dob: 59)
Sarajevo, SR BiH, SFRJ
Državljanstvobosanskohercegovačko / američko
Obrazovanje
Alma materUniverzitet u Sarajevu, Northwestern University
Zanimanjepisac i kolumnist
Opus
2000–
Književni pravacpostmodernizam
Znamenita djela
Inspiracija
Web-stranica
http://www.aleksandarhemon.com/

Aleksandar Hemon je bosanskohercegovački prozaist i novinski kolumnist. Rođen u Sarajevu, 1964. godine, gdje je i odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je odlučio da ostane, nastani se u Chicagu i pokuša pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje su činile njegovu prvu zbirku, The Question of Bruno (Pitanje Bruna). Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman Čovjek bez prošlosti (The Nowhere Man) i time u potpunosti potvrdio svoj novostečeni status mladog i izrazito talentovanog pisca.

Prvu priču na engleskom jeziku - The Sorge Spy Ring napisao je 1995. Iako su njegovi najpoznatiji radovi pisani na engleskom (sa kojeg su prevedeni na brojne svjetske jezike), Hemon nastavlja da piše članke i na maternjem bosanskom jeziku za magazin BH Dani, u kojem ima svoju kolumnu Hemonwood. Dobitnik je prestižne američke MacArthur Fellowship nagrade (2004). Po mnogim, on je danas na Zapadu najcjenjeniji savremeni pisac s područja bivše Jugoslavije.

O svojoj poziciji pisca između dva jezika i dvije kulture, Hemon kaže: „Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhiskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“

Njegova kratka pripovjetka „Lik i djelo Alphonsea Kaudersa“ iz zbirke „Pitanje Bruna“, kao i druge reference u njegovim djelima na mitsku ličnost poznatu kao „ljubitelj pčela, mrzitelj konja, Alphonse Kauders“, su danas dio bosanskohercegovačke urbane subkulture.

Aleksandar Hemon trenutno živi u Chicagu.

Djela

[uredi | uredi kod]
  • Život i djelo Alphonsea Kaudersa, (1997.)
  • Hemonwood (2003.)
  • Čovjek bez prošlosti (2004.)
  • Pitanje Bruna, (2004.)
  • Ljubav i prepreke, (2008.)
  • Hemonwood 2 (2008.)
  • Projekt Lazarus, (2009.)
  • Knjiga mojih života (2013.)
  • Moji roditelji: Uvod (2019.)

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]