Непал Самбат

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Календари p  r  u 
АстроГрегоријанскиХебрејскиИсламскиИСОКинески
Типови календара
ЛунисоларниСоларниЛунарни

Асирски . БахаистичкиБенгалскиБерберскиБикрам СамбатБудистичкиЕтиопскиГерманскиХиндуИндијскиИранскиИрскиЈапанскиЈавански . ЈерменскиЂучеЈулијански (реформисани)Јулијански (стари)КоптскиКорејскиЛитванскиМалајаламскиМајанскиМингуоНанакшахиНепал СамбатРунскиТамилскиТајландски лунарни и соларниТибетанскиВијетнамскиXhosaЗороастријански

(Архаични календари:) Македонски (антички)БурманскиАстечкиАтичкиВавилонскиКолињиЕгипатскиЕноховФирентинскиФранцускиХеленскиМезоамеричкиПедесетничкиРапа НуиРимскиРунскиСловенскиСовјетскиВизантијски


(Предложени календари:) 30×11АбизмалниCCC&TХолоценскиМеђународни фиксниНови земаљскиПаксПозитивистичкиСолСвјетскиСветски сезонскиСиметрија454Даријски (за Марс)

Непал Самбат (Nepal Bhasa: नेपाल सम्बत) је један од три календара која се користе у Непалу, поред грегоријанског и Бикрам Самбата, једини који је настао у Непалу.

Опис[uredi | uredi kod]

Непал Самбат је лунарни календар. Година углавном има 354 дана, сваке треће године се додаје један месец.

Ово су месеци Непал Самбат календара[1]:

Devanagari Енглески Приближан грегоријански месец
कछला Kachha lā новембар/студени
िंथंला Thin lā децембар/просинац
पोहेला Pohe lā јануар/сијечањ
िसल्ला Sil lā фебруар/вељача
िचल्ला Chil lā март/ожујак
चौला Chau lā април/травањ
बछला Bachha lā мај/свибањ
तछला Tachha lā јун/липањ
िदल्ला Dil lā јул/српањ
गुंला Goon lā август/коловоз
ञंला Yen lā септембар/рујан
कौला Kau lā октобар/листопад

Историјат[uredi | uredi kod]

Према локалној легенди, календар је настао када је извесни Sankhadhar Sakhwa сам отплатио све дугове које су Непалци дуговали држави. У част тог догађаја установљена је нова ера. Било је то у време владавине краља Рагхабдева, календар је ступио на снагу одмах по завршетку Мандев Самбата 304 (881. наше ере)

Ера је затим текла 888 година у званичној употреби у Непалу, у периодима Malla и рани Shah, све док 1769. н.е. Gorkha краљ Prithvi Narayan Shah није освојио Катманду и избацио из употребе Непал Самбат и на његовом месту обновио Shaka Sambat (Бикрам Самбат), који је и данас у званичној употреби.[2] Ипак и Непал Самбат је у употреби јер се већина непалских фестивала одржава по овом календару.

Фусноте[uredi | uredi kod]

  1. Jwajalapa
  2. „Newah”. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-16. Pristupljeno 2008-10-08. 

Спољне повезнице[uredi | uredi kod]

(на енглеском)