Altina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Алтина)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Altina
Altina
Altina
Grad Beograd
Opština Zemun
Altina na mapi Beograda
Altina
Altina
Altina (Beograda)


Koordinate: 44° 51′ 06" SGŠ, 20° 21′ 03" IGD

Altina je urbano beogradsko naselje u opštini Zemun u Beogradu.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Altina se nalazi u severozapadnom delu uže teritorije Beograda. Graniči se sa naseljima Nova Galenika na severu, Zemun Bačka na istoku, Vojni Put i Plavi Horizonti na jugu, dok se na zapadu proteže u pravcu Zemun Polja. Severna i istočna granica Altine obeležena je oštrim lakat krivinama auto-puta Beograd-Novi Sad i Dobanovačkog puta, zajedno sa Ugrinovačkim i Pazovačkim putem koji prolaze kroz samo naselje.Blizu Zemuna.

Naziv imena[uredi | uredi kod]

Reč „Altina“ u prevodu znači „zlatan turski novac“. U doba Rimljana, na području današnje Altine, bila je „poštanska“ stanica između Sirmijuma i Singidunuma, o čemu svedoče brojni zapisi.

Karakteristike o Altini[uredi | uredi kod]

Naselje je na blagom uzvišenju sremske ravnice i u blizini reke Dunav. Formiranje naselja započeto je ranih devedesetih godina prošlog veka. Nakon 2000, započeto je urbanističko uređivanje naselja, asfaltirane su ulice i kroz naselje su puštene tri linije gradskog prevoza, 81 i 81l, koje saobraćaju do Novog Beograda (Pohorska) i linija 707, koja saobraća novom trasom do Zelenog venca. Altina je jedno od najmlađih beogradskih naselja koje i dalje raste i razvija se u lepo, mirno i moderno naselje. 

Jedna od karakteristika naselja je da ulice nose nazive po našim i inostranim znamenitim ličnostima, kao što su: Vladika Nikolaj Velimirović, Migel de Servantes, Džesi Ovens, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Ernest Hemingvej, Abebe Bikila, Dijego Rivera ... Novoizgrađena Osnovna škola „Sava Šumanović“ počela je sa radom školske godine 2009/2010, a u izgradnji su i Dom zdravlja i crkva sv. đakona Avakuma. Predviđeno je da narednih godina Altina dobije i železničku stanicu, koja će se koristiti za usluge gradske železnice BG Voz.