Diego Rivera

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dijego Rivera)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Diego Rivera
nadrealizam, kubizam, meksički muralizam
Frida Kahlo i Diego Rivera (1932.)
Biografske informacije
Rođenje8. prosinca 1886.
Guanajuato, Meksiko
Smrt24. studenog 1957.
Ciudad de México, Meksiko
Opus
Poljeslikarstvo
kiparstvo
grafika
PraksaUmjetnička akademija San Carlos
Znamenita djela
Murali u Državnoj palači (Ciudad de Mexico)
Detroitska industrija (Detroit)
Čovjek, upravitelj svemirom (Ciudad de Mexico)
Influencija

Dijego Marija de la Konsepsion Huan Nepomuseno Estanislao de la Rivera i Barijentos Akosta i Rodrigez (šp. Diego María de la Concepcíon Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez), rođen je 8. decembra 1886. u Gvanahuatou. Umro je 25. novembra 1957 u gradu Meksiku. Bio je veoma značajan meksički muralista. Njegovi murali sa socijalnim temama se mogu videti u istorijskom centru grada Meksiko.

Od 1916. naizmenično boravi u Meksiku i Španiji, gde je imao prilike da se upozna sa ličnostima kao što su bili Ramon Marija del Valje-Inklan, Alfonso Rejes ili Pablo Pikaso. Postaje član Komunističke partije Meksika od 1922. i od tada počinje da slika murale sa socijalnim temama u javnim zgradama grada Meksika, koji će izvršiti veliki uticaj na muralistički pokret u Meksiku i uopšte u Latinskoj Americi. Godine 1929. po treći put se ženi, ovog puta sa isto tako poznatom meksičkom slikarkom, Fridom Kalo. U toku sledeća četiri godine biće vrlo aktivan u SAD, gde će njegove komunističke teme izazvati velike polemike, naročito Čovek na raskršću (engl. Man at the Crossroads ), mural sa Lenjinovim portretom na Rokfelerovom centru u Njujorku iz 1933, koji će na kraju biti uklonjen.

Godine 1934. ponovo će oslikati isti mural na Palati lepih umetnosti (šp. Palacio de Bellas Artes ) u gradu Meksiku. Ova verzija je nazvana „Čovek, kontrolor univerzuma“.

Fiktivni portreti[uredi | uredi kod]

Diego Rivera se pojavljuje kao lik u dva igrana filma. Godine 1999. ga je u filmu Cradle Will Rock tumačio Ruben Blades, a godine 2001. u filmu Frida tumačio Alfred Molina.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]