Popis mletačkih duždeva

Izvor: Wikipedia

Ovo je hronološki popis mletačkih duždeva, kojih je ukupno bilo 120 i koji su vladali Venecijom od 697. do 1797. godine.[1]

Tokom više od hiljadu godina šef države u Mletačkoj Republici bio je vladar koji je imao titutlu dužda (it. doge). Naziv te titule potiče od latinske reči dux, koja znači "vođa".

Tokom godina položaj dužda trpeo je različite zanimljive promene. Prvobitno su se duždevi birali kao vizantijski namesnici koji su Venecijom upravljali u ime vizantijskog cara. Tom vremenu pripada i kratak period kad je položaj dužda bio upražnjen (737–747), kada su Venecijom naizmence, na razdoblje od po jedne godine, vladali "vojni namesnici" (lat. magistri militum, it. maestri dei militi): Domenico Leone, Felice Corniola, Teodato Ipato, Gioviano Cepanico i Giovanni Fabriciaco.

Kad se Venecija osamostalila od vizantijske vlasti, bilo je pokušaja da se uvede nasledni princip vlasti te da se republika tako transformiše u monarhiju. Dva puta umesto dužda vladali su regenti: Domenico Tribuno (911–912) i Orso Orseolo (1031–1032), a od 23. decembra 1629. do 18. januara 1930. godine položaj dužda bio je upražnjen. Dužd se po pravilu birao među najistaknutijim predstavnicima Mletačke Republike iz redova venecijanskih plemićkih porodica.

Vlast dužda se postepeno sve više ograničavala i najzad postala samo simbolična, da bi na kraju 1797. godine Napoleon Bonaparte otkazao izbore i ukinuo položaj dužda.

Duždevi Venecije[uredi - уреди]

Br. Grb dužda Portret Ime Vladavina Razlog prestanka funkcije Izvor
od do
VII vek
1. Doge Paolo Lucio Anafesto.png Fragment Paolo Lucio Anafesto.jpg Paolo Lucio Anafesto
(umro 717)
697. 717. ubijen u Herakleji [2]
VIII vek
2. Doge Marcello Tegalliano.png Marcello Tegalliano.jpg Marcello Tegalliano
(umro 726)
717. 726. umro [3]
3. Doge Orso Ipato.png Orso Ipato.jpg Orso Ipato
(umro 737)
726. 737. ubijen u Herakleji [4]
Položaj upražnjen
(737–742)
4. Doge Teodato Ipato.png Teodato Ipato.jpg Teodato Ipato
(umro posle 755)
742. 755. oslepljen [4]
5. Doge Galla Lupanio.png Galla Lupanio.jpg Galla Lupanio
(umro posle 756)
755. 756. oslepljen [5]
6. Doge Domenico Menegario.png Domenico Monegario.jpg Domenico Monegario
(umro posle 764)
756. 764. oslepljen [6]
7. Doge Maurizio Galbajo.png Maurizio-galbaio-doge-of-venice.jpg Maurizio Galbaio
(umro 797)
764. 797. umro [7]
8. Doge's Crown.svg Giovanni-galbaio-doge-of-venice.jpg Giovanni Galbaio
(umro posle 804)
797. 804. prognan, pobegao u Mantovu [8]
IХ vek
9. Doge's Crown.svg Obelerio-antenoreo-doge-of-venice.jpg Obelerio Antenoreo
(umro 810)
804. 810. pogubljen [9]
10. Doge Angelo Partecipazio.png Angelo Participazio.jpg Angelo Participazio
(umro 827)
810. 827. umro [10]
11. Doge's Crown.svg Giustiniano Participazio.jpg Giustiniano Participazio
(umro 829)
827. 829. umro [11]
12. Doge's Crown.svg Giovanni I Participazio.jpg Giovanni I Participazio
(umro posle 836)
829. 836. zatočen u samostanu u Gradu [12]
13. Doge Pietro Tradonico.png Pietro Tradonico.jpg Pietro Tradonico
(umro 864)
836. 13.09.864. ubijen u Veneciji [13]
14. Doge's Crown.svg Orso I Participazio.jpg Orso I Participazio
(umro 881)
864. 881. umro [14]
15. Doge's Crown.svg Giovanni II Participazio.jpg Giovanni II Participazio
(umro 888)
881. 887. abdicirao [14]
16. Doge Pietro Candiano I.png Pietro I Candiano.jpg Pietro I Candiano
(842–887)
17.04.887. 18.09.887. pao u bici kod Makarske [15]
17. Doge Pietro Tribuno.png Pietro Tribuno.jpg Pietro Tribuno
(umro 911)
888. 911. umro [16]
Х vek
18. Doge's Crown.svg Orso II Participazio.jpg Orso II Participazio
(umro posle 932)
912. 932. abdicirao,
otišao u samostan na ostrvu Amijanu
[17]
19. Doge's Crown.svg Pietro II Candiano.jpg Pietro II Candiano
(umro 939)
932. 939. umro [18]
20. Doge's Crown.svg Pietro Badoer Participazio.jpg Pietro Badoer Participazio
(umro 942)
939 942 umro [19]
21. Doge's Crown.svg Pietro III Candiano.jpg Pietro III Candiano
(umro 959)
942. 959. umro [20]
22. Doge's Crown.svg Pietro IV Candiano.jpg Pietro IV Candiano
(umro 976)
959. 976. linčovan u napadu rulje u Veneciji [21]
23. Doge Pietro Orseolo I.png Pietro-i-orseolo-doge-of-venice.jpg Pietro I Orseolo
(928–987)
976. 01.09.978. abdicirao [22]
24. Doge's Crown.svg Vitale Candiano.jpg Vitale Candiano
(umro posle 979)
978. 979. ošišan kao kaluđer [23]
25. Doge Tibuno Memmo.png Tribuno Memmo.jpg Tribuno Memmo
(umro posle 991)
979. 991. poslat u samostan
Sv. Zakarije u Veneciji
[24]
26. Doge Pietro OrseoloII.png Pietro II Orseolo.jpg Pietro II Orseolo
(960–1009)
991. 1009 umro. [25]
XI vek
27. Doge's Crown.svg Ottone Orseolo.jpg Ottone Orseolo
(993–1032)
1009. 1026. prognan u Carigrad [26]
28. Doge's Crown.svg Pietro Barbolano.jpg Pietro Barbolano
(umro posle 1032)
1026. 1032. prognan u Carigrad [27]
29. Doge Domenico Flabanico.png Domenico Flabanico.jpg Domenico Flabanico
(umro 1041)
1032. 1041. umro [28]
30. Doge Domenico Contarini.png Domenico I Contarini.jpg Domenico I Contarini
(umro 1071)
1041. 1071. umro [29]
31. Doge Domenico Selvo.png Domenico Selvo.jpg Domenico Selvo
(umro 1084)
1071. 1084. umro [30]
32. Doge Vitale Falier.png Vitale Faliero de' Doni.jpg Vitale Faliero de' Doni
(umro 1095/96)
1084. 1095/96. umro [31]
33. Doge Vitale Michiel.png Vitale I Michele.jpg Vitale I Michele
(umro 1102)
1095/96. 1102. umro [32]
XII vek
34. Doge Odelafo Falier.png Ordelafo Faliero.jpg Ordelafo Faliero
(1070–1117)
1102. 1117. pao u bici kod Zadra [33]
35. Doge Domenico Michiel.png Domenico Michele.jpg Domenico Michele
(umro 1130)
1117. 1130. umro [34]
36. Doge Pietro Polani.png Pietro Polani.jpg Pietro Polani
(umro 1048)
1130. 1148. umro [35]
37. Doge's Crown.svg Domenico Morosini.jpg Domenico Morosini
(umro 1156)
1148. 1156. umro [36]
38. Doge Vitale Michiel II.png Vitale II Michele.jpg Vitale II Michele
(umro 1172)
1056. 28.05.1172. ubijen u Veneciji [37]
39. Doge Sebastiano Ziani.png Sebastiano Ziani.jpg Sebastiano Ziani
(1102–1178)
29.09.1172. 1178. povukao se u samostan
San Giorggio Maggiore u Veneciji
[38]
40. Doge Orio Mastro Pietro.png Orio Mastropiero.jpg Orio Mastropiero
(umro 1192)
17.04.1178. 1192. umro [39]
41. Doge's Crown.svg Enrico Dandolo.jpg Enrico Dandolo
(1107–1205)
21.06.1192. 1205. umro [40]
XIII vek
42. Doge's Crown.svg Pietro Ziani.jpg Pietro Ziani
(umro 1229)
15.08.1205. 1229. abdicirao i ubrzo umro [41]
43. Doge Giacomo Tiepolo.png Jacopo Tiepolo.jpg Jacopo Tiepolo
(umro 1249)
06.03.1229.. 02.05.1249 abdicirao i ubrzo umro [42]
44. Doge Marin Morosini.png Marino Morosini.jpg Marino Morosini
(1181–1253)
13.06.1249. 01.01.1253. umro [43]
45. Doge Renier Zen.png Reniero Zeno.jpg Reniero Zeno
(umro 1268)
08.01.1253. 07.07.1268. umro [44]
46. Doge Lorenzo Tiepolo.png Lorenzo Tiepolo.jpg Lorenzo Tiepolo
(umro 1275)
23.07.1268. 15.08.1275. umro [45]
47. Doge Giacomo Contarini.png Jacopo Contarini.jpg Jacopo Contarini
(1193–1280)
06.09.1275. 06.03.1280. umro [46]
48. Doge Giovanni Dandolo.png Giovanni Dandolo.jpg Giovanni Dandolo
(umro 1289)
31.03.1280. 02.11.1289. umro [47]
49. Doge Pietro Gradenigo.png Pietro Gradenigo.jpg Pietro Gradenigo
(1251–1311)
25.11.1289. 13.08.1311. umro [48]
ХIV vek
50. Doge Marin Zorzi.png Marino Zorzi.jpg Marino Zorzi
(1231–1312)
23.08.1311. 03.07.1312. umro [49]
51. Doge Giovanni Soranzo.png Giovanni Soranzo Portrait.JPG Giovanni Soranzo
(1240–1328)
13.07.1312. 31.12.1328. umro [50]
52. Doge Francesco Dandolo.png Francesco Dandolo.jpg Francesco Dandolo
(1258–1339)
04.01.1329. 31.10.1329. umro [51]
53. Doge's Crown.svg Bartolomeo Gradenigo.jpg Bartolomeo Gradenigo
(1260–1342)
07.11.1339. 28.12.1342. umro [52]
54. Doge Andrea Dandolo.png Andrea Dandolo (1306-1354) - 54 ème Doge de Venise.jpg Andrea Dandolo
(1306–1354)
04.01.1343. 07.09.1354. umro [53]
55. Doge Marino Falier.png Фрагмент-Marino Faliero.jpg Marino Faliero
(1285–1355)
16.09.1354. 16.04.1355. казнён [54]
56. Doge's Crown.svg Giovanni Gradenigo.jpg Giovanni Gradenigo
(umro 1356)
21.04.1355. 08.08.1356. umro [55]
57. Doge Giovanni Delfino.png Giovanni Delfino.jpg Giovanni Delfino
(1303–1361)
13.08.1356. 12.07.1361. umro [56]
58. Doge Lorenzo Celsi.png Lorenzo Celsi.jpg Lorenzo Celsi
(1310–1365)
13.07.1361.. 18.07.1365. umro, možda otrovan [57]
59. Doge Marco Corner.png Doge Marco Cornaro portrait.JPG Marco Cornaro
(1285–1368)
21.07.1365. 13.01.1368. umro [58]
60. Doge Andrea Contarini.png Andrea Contarini Portarit.JPG Andrea Contarini
(1300/02–1382)
20.01.1368. 05.06.1382. umro [59]
61. Doge Michele Morosini.png Michele Morosini.jpg Michele Morosini
(1308–1382)
10.06.1382. 16.10.1382. umro tokom epidemije kuge [43]
62. Doge Antonio Venier.png Antonio Venier.jpg Antonio Venier
(1330–1400)
21.10.1382. 23.11.1400. umro [60]
63. Doge Michele Steno.png Michele Steno.jpg Michele Steno
(1331–1413)
01.12.1400. 26.12.1413. umro [61]
ХV vek
64. Doge Tommaso Mocenigo.png Фрагмент Ponti, Carlo (ca. 1823-1893) - Tommaso Mocenigo (doge 1413-1423).jpg Tommaso Mocenigo
(1343–1423)
07.01.1414. 04.04.1423. umro [62]
65. Doge Francesco Foscari.png FrancescoFoscariBastiani.jpg Francesco Foscari
(1373–1457)
15.04.1423. 25.10.1457. abdicirao i ubrzo umro [63]
66. Doge Pasquale Malipiero.png Gentile Bellini 010.jpeg Pasquale Malipiero
(1392–1462)
30.10.1457. 07.05.1462. umro [64]
67. Doge Cristoforo Moro.png Фрагмент Portrait of Doge Cristoforo Moro (1390-1471).jpg Cristoforo Moro
(1390–1471)
12.05.1462. 09.11.1471. umro [65]
68. Doge Niccolò Tron.png Nicolò Tron.jpg Nicolò Tron
(1399–1473)
25.11.1471. 28.07.1473. umro [66]
69. Doge Niccolò Marcello.png Dogemarcello2.jpg Nicolò Marcello
(1397–1474)
13.08.1474. 01.12.1474. umro [67]
70. Doge Pietro Mocenigo.png PietroMocenigo.jpg Pietro Mocenigo
(1406–1476)
14.12.1474 23.02.1476 umro [68]
71. Doge Andrea Vendramin.png Франмент Ponti, Carlo (ca. 1823-1893) - Andrea Vendramin (doge 1476-1478).jpg Andrea Vendramin
(1393–1478)
05.03.1476. 05.05.1478. umro [69]
72. Doge's Crown.svg Doge Giovanni Mocenigo by Gentile Bellini (cradled).jpg Giovanni Mocenigo
(1409–1485)
18.05.1478. 14.09.1485. umro [70]
73. Doge Marco Barbarigo.png Marco Barbarigo.jpg Marco Barbarigo
(1413–1486)
19.11.1485. 14.08.1486. umro [71]
74. Doge Agostino Barbarigo.png Фрагмент Gentile Bellini 006.jpg Agostin Barbarigo
(1419–1501)
30.08.1486. 20.09.1501. umro [72]
ХVI vek
75. Doge Leonardo Loredan.png Фрагмент Giovanni Bellini, portrait of Doge Leonardo Loredan.jpg Leonardo Loredan
(1436–1521)
02.10.1501. 21.06.1521. umro [73]
76. Doge Antonio Grimani.png AntonioGrimani.jpg Antonio Grimani
(1434–1523)
06.07.1521. 07.05.1523. umro [74]
77. Doge Andrea Gritti.png Tizian 059.jpg Andrea Gritti
(1455–1538)
20.05.1523. 28.12.1538. umro [75]
78. Doge Pietro Lando.png PietroLando.jpg Pietro Lando
(1462–1545)
19.01.1539. 09.11.1545. umro [76]
79. Doge Francesco Donato.png FrancescoDonato.jpg Francesco Donato
(1468–1553)
24.11.1545. 23.05.1553. umro [77]
80. Doge Marc'Antonio Trevisan.png Titian doge ma trevisani museum of fine art budapest.jpg Marcantonio Trevisan
(1475–1554)
04.07.1553. 31.05.1554. umro [78]
81. Doge Francesco Venier.png Titian - Portrait of the Doge Francesco Venier - WGA22975.jpg Francesco Venier
(1489–1556)
11.06.1554. 02.06.1556. umro [79]
82. Doge Lorenzo Priuli.png Lorenzo Priuli Cropped.JPG Lorenzo Priuli
(1489–1559)
14.06.1556. 17.08.1559. umro [80]
83. Doge's Crown.svg Jacopo Tintoretto - Portrait of Doge Girolamo Priuli - WGA22684.jpg Girolamo Priuli
(1486–1567)
01.09.1559. 04.11.1567. umro [80]
84. Doge Pietro Loredan.png Tintoretto doge pietro loredano museum of fine arts budapest.jpg Pietro Loredan
(1482–1570)
26.11.1567. 03.05.1570. umro [81]
85. Doge's Crown.svg Doge-Alvise-Mocenigo.jpg Alvise I Mocenigo
(1507–1577)
11.05.1570. 04.06.1577. umro [82]
86. Doge Sebastiano Venier.png Jacopo Tintoretto 037.jpg Sebastiano Venier
(1496–1578)
11.06.1577. 03.03.1578. umro [83]
87. Doge Niccolò da Ponte.png Фрагмент Palma il Giovane 007.jpg Nicolò da Ponte
(1491–1585)
11.03.1578. 30.07.1585. umro [84]
88. Doge Pasquale Cicogna.png Тинторетто, Якопо. Портрет Паскуале Чиконья.jpg Pasquale Cicogna
(1509–1595)
18.08.1585. 02.04.1595. umro [85]
89. Doge's Crown.svg Portrait of Doge Marino Grimani by Domenico Tintoretto, Cincinnati Art Museum.JPG Marino Grimani
(1532–1605)
26.04.1595. 25.12.1605. umro [86]
ХVII vek
90. Doge Leonardo Donà.png Фрагмент Leonardo Donato.jpg Leonardo Donato
(1536–1612)
10.01.1606. 16.07.1612. umro [87]
91. Doge Marc'Antonio Memmo.png Marcantoniomemmogemvlbassano hi.jpg Marcantonio Memmo
(1536–1615)
24.07.1612. 31.10.1615. umro [88]
92. Doge's Crown.svg GiovanniBembo.jpg Giovanni Bembo
(1543–1618)
02.12.1615. 16.03.1618. umro [89]
93. Doge's Crown.svg Niccolo-donato-doge-of-venice.jpg Nicolò Donato
(1540–1618)
04.04.1618. 09.05.1618. umro [90]
94. Doge's Crown.svg Фрагмент AntonioPriuli.jpg Antonio Priuli
(1548–1623)
17.05.1618. 12.08.1623. umro [80]
95. Doge's Crown.svg Francesco Contarini Portrait.JPG Francesco Contarini
(1556–1624)
08.09.1623. 06.12.1624. umro [91]
96. Doge's Crown.svg Giovanni I Cornaro.jpg Giovanni I Cornaro
(1551–1629)
04.01.1625. 23.12.1629. umro [92]
97. Doge's Crown.svg Niccolo-contarini-doge-of-venice.jpg Nicolò Contarini
(1553–1631)
18.01.1630. 02.04.1631. umro [93]
98. Doge's Crown.svg Doge-Francesco-Erizzo-1566-1646,-C.1631.jpg Francesco Erizzo
(1566–1646)
10.04.1631. 03.01.1646. umro [94]
99. Doge's Crown.svg Francesco-molin-doge-of-venice.jpg Francesco Da Molin
(1575–1655)
20.01.1646. 27.02.1655. umro [95]
100. Doge's Crown.svg Carlo Contarini.jpg Carlo Contarini
(1580–1656)
27.03.1655. 01.05.1656. umro [96]
101. Doge's Crown.svg Francesco-corner-doge-of-venice.jpg Francesco Cornaro
(1585–1656)
17.05.1656. 05.06.1656. umro [97]
102. Doge's Crown.svg Bertuccio Valiero.jpg Bertuccio Valiero
(1596–1658)
15.06.1656. 29.03.1658. umro [98]
103. Doge's Crown.svg Giovanni Pesaro.jpg Giovanni Pesaro
(1589–1659)
08.04.1658. 30.09.1659. umro [99]
104. Doge Domenico Contarini.png Domenico II Contarini.jpg Domenico II Contarini
(1585–1675)
16.10.1659 26.01.1675 umro [100]
105. Doge's Crown.svg Nicolò Sagredo.jpg Nicolò Sagredo
(1606–1676)
06.02.1675. 14.08.1676. umro [101]
106. Doge's Crown.svg Ponti, Carlo (ca. 1823-1893) - Luigi Contarini (doge 1676-1683).jpg Alvise Contarini
(1601–1684)
26.08.1676. 15.01.1684. umro [102]
107. Doge's Crown.svg Marcantonio giustinian.jpg Marcantonio Giustinian
(1619–1688)
26.01.1684. 23.03.1688. umro [103]
108. Doge's Crown.svg FrancescoMorosini.jpg Francesco Morosini
(1619–1694)
03.04.1688. 06.01.1694. umro [104]
109. Doge's Crown.svg SilvestroValier.jpeg Silvestro Valiero
(1630–1700)
25.02.1694. 07.07.1700. umro [105]
110. Doge's Crown.svg Alvise II Mocenigo.jpg Alvise II Mocenigo
(1628–1709)
17.07.1700. 06.05.1709. umro [106]
ХVIII vek
111. Doge's Crown.svg Tiepolo, Giovanni II Corner.jpg Giovanni II Cornaro
(1647–1722)
22.05.1709. 12.08.1722. umro [107]
112. Doge's Crown.svg Alvise III Mocenigo doge.jpg Alvise III Sebastiano Mocenigo
(1662–1732)
24.08.1722. 21.05.1732. umro [108]
113. Doge's Crown.svg Carlo Ruzzini.jpg Carlo Ruzzini
(1653–1735)
02.06.1732. 05.01.1735. umro [109]
114. Coats of arms of House of Pisani.jpg Alvisepisani.jpg Alvise Pisani
(1664–1741)
17.01.1735. 17.06.1741. umro [110]
115. Doge's Crown.svg Pietro-grimani.jpg Pietro Grimani
(1677–1752)
30.06.1741. 07.03.1752. umro [111]
116. Doge's Crown.svg Doge Francesco Loredan.jpg Francesco Loredan
(1685–1762)
18.03.1752. 19.05.1762. umro [112]
117. Doge's Crown.svg Doge Marco Foscarini.jpg Marco Foscarini
(1696–1763)
31.05.1762. 31.03.1763. umro [113]
118. Doge's Crown.svg Alvise IV Mocenigo.jpg Alvise IV Giovanni Mocenigo
(1701–1778)
19.04.1763. 31.12.1778. umro [114]
119. Doge's Crown.svg Paolo Renier paint by A. Longhi c. 1779.jpg Paolo Renier
(1710–1789)
14.01.1779. 13.02.1789. umro [115]
120. Doge's Crown.svg Lodovico Manin.jpg Ludovico Manin
(1725–1802)
09.05.1789 12.05.1797 položaj ukinut [116]

Reference[uredi - уреди]

  1. Alessandro Lattes. "Doge" (italijanski). Enciclopedia Italiana (1932). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/doge_(Enciclopedia-Italiana)/. 
  2. "Paolùccio, Anafesto doge di Venezia". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/anafesto-doge-di-venezia-paoluccio/. 
  3. "Marcèllo Tegalliano". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marcello-tegalliano/. 
  4. 4.0 4.1 Gerhard Rösch.. "Deodato". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 39 (1991). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/deodato_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  5. "Galla". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/galla_res-578269a3-86d6-11dc-9a1b-0016357eee51/. 
  6. Marco Pozza.. "Monegario, Domenico". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-monegario_(Dizionario_Biografico)/. 
  7. Claudio Azzara.. "Maurizio Galbajo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/maurizio-galbaio_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  8. Andrea Bedina.. "Giovanni Galbaio". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 56 (2001). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-galbaio_(Dizionario-Biografico)/. 
  9. "Obelèrio, Antenoreo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/antenoreo-obelerio/. 
  10. "Partecipazi". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/partecipazi/. 
  11. "Giustiniano Partecipazio doge di Venezia". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giustiniano-partecipazio-doge-di-venezia/. 
  12. "I Partecipazio dominano su Venezia". Riassunti della storia d’Italia. Сronologia Leonardo. http://cronologia.leonardo.it/storia/anno829.htm. 
  13. "Tradònico, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-tradonico/. 
  14. 14.0 14.1 "Dogi Veneziani". Biografia dei 120 dogi di Venezia. Сronologia Leonardo. http://cronologia.leonardo.it/storia/biografie/dogi02.htm. 
  15. Margherita Giuliana Bertolini.. "Candiano, Pietro". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-candiano_res-a587eb69-87e9-11dc-8e9d-0016357eee51_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  16. "Tribuno, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-tribuno/. 
  17. "Venezia^ dogato di Orso II Partecipazio". Riassunti della storia d’Italia. Сronologia Leonardo. http://cronologia.leonardo.it/storia/anno912.htm. 
  18. Margherita Giuliana Bertolini.. "Candiano, Pietro II". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-candiano_res-a59d6e42-87e9-11dc-8e9d-0016357eee51_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  19. "Pietro Badoer (Partecipazio)". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://it.paperblog.com/pietro-badoer-partecipazio-1450441/. 
  20. Margherita Giuliana Bertolini.. "Candiano, Pietro III". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-candiano_res-a5b9f6fb-87e9-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario-Biografico)/. 
  21. Margherita Giuliana Bertolini.. "Candiano, Pietro IV". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-candiano_(Dizionario-Biografico)/. 
  22. "Orsèolo, Pietro I, santo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/orseolo-pietro-i-santo/. 
  23. Riccardo Capasso.. "Candiano, Vitale". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 17 (1974). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/vitale-candiano_(Dizionario_Biografico)/. 
  24. "Tribuno Memmo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/tribuno-memmo/. 
  25. "Orsèolo, Pietro II". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-ii-orseolo/. 
  26. "Orsèolo, Ottone". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/ottone-orseolo/. 
  27. "Centrànico, Pietro Barbolano". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-barbolano-centranico/. 
  28. Giorgio Ravegnani.. "Flabanico, Domenico". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 48 (1997). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-flabiano_(Dizionario_Biografico)/. 
  29. Marco Pozza.. "Contarini, Domenico I". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 28 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-contarini_res-22b6ec86-87eb-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario_Biografico)/. 
  30. "Silvo (o Selvo), Domenico". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-silvo/. 
  31. Irmgard Fees.. "Faliero (Faletro, Faledro), Vitale". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 44 (1994). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/vitale-falier_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  32. "Michièl, Vitale I". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/vitale-i-michiel/. 
  33. Irmgard Fees.. "Falier (Faletro, Faledro), Ordelaffo (Ordelaf)". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 44 (1994). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/ordelaffo-ordelaf-falier_(Dizionario_Biografico)/. 
  34. Marco Pozza.. "Michele, Domenico". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 74 (2010). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-michiel_(Dizionario-Biografico)/. 
  35. "Polani, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-polani/. 
  36. Giorgio Ravegnani.. "Morosini, Domenico". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 77 (2012). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-morosini_res-104119d7-07d0-11e2-8c38-00271042e8d9_(Dizionario_Biografico)/. 
  37. "Michièl, Vitale II". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/vitale-ii-michiel/. 
  38. "Ziani, Sebastiano". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/sebastiano-ziani/. 
  39. Franco Rossi.. "Mastropiero, Orio". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 72 (2008). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/orio-mastropiero_(Dizionario_Biografico)/. 
  40. "Dàndolo, Enrico". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/enrico-dandolo/. 
  41. "Ziani, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-ziani/. 
  42. "Tièpolo, Giacomo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giacomo-tiepolo/. 
  43. 43.0 43.1 "Morosini, Michele di Marino". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/michele-di-marino-morosini/. 
  44. "Raniero Zeno". Storia dei Dogi. Nicolasaba.it. http://www.nicolasaba.it/e_ep/e_ep21/I%20dogi.htm. 
  45. Mario Brunetti.. "Tiepolo". Enciclopedia Italiana (1937). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/tiepolo_res-d6acb1a2-8bb7-11dc-8e9d-0016357eee51_%28Enciclopedia-Italiana%29/. 
  46. Giorgio Cracco.. "Contarini, Jacopo". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 28 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/iacopo-contarini_(Dizionario_Biografico)/. 
  47. "Dàndolo, Giovanni". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-dandolo/. 
  48. "Gradenigo, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-gradenigo/. 
  49. "Nomine del L doge Marino Zorzi". Venezia in cronologia. Cronologia Leonardo. http://cronologia.leonardo.it/mondo36h.htm. 
  50. "Soranzo, Giovanni". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-soranzo_res-c2c3990e-477f-11dd-a3be-0016357f4ed7/. 
  51. Giorgio Ravegnani.. "Dandolo, Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 32 (1986). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-dandolo_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  52. "Gradenigo, Bartolomeo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/bartolomeo-gradenigo/. 
  53. Giorgio Ravegnani.. "Dandolo, Andrea". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 32 (1986). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/andrea-dandolo_%28Dizionario-Biografico%29/. 
  54. "Falièro, Marino". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marino-faliero/. 
  55. "Gradenigo, Giovanni". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-gradenigo/. 
  56. Gigliola Bianchini.. "Delfino, Giovanni". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 40 (1991). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-dolfin_res-7c890baa-87ec-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario_Biografico)/#. 
  57. Laura Ginnasi.. "Celsi, Lorenzo". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 23 (1979). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/lorenzo-celsi_(Dizionario_Biografico)/. 
  58. Giorgio Ravegnani.. "Corner, Marco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 29 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marco-corner_(Dizionario_Biografico)/. 
  59. "Contarini, Andrea". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/andrea-contarini/. 
  60. "Venièr, Antonio". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/antonio-venier/. 
  61. "Stèno, Michele". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/michele-steno/. 
  62. Giuseppe Gullino.. "Mocenigo, Tommaso". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/tommaso-mocenigo_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  63. Giuseppe Gullino.. "Foscari, Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 49 (1997). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-foscari_(Dizionario_Biografico)/. 
  64. Franco Rossi.. "Malipiero, Pasquale". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 68 (2007). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pasquale-malipiero_(Dizionario-Biografico)/. 
  65. "Mòro, Cristoforo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/cristoforo-moro/. 
  66. "Trón, Niccolò". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/niccolo-tron/. 
  67. Giuseppe Gullino.. "Marcello, Nicolò". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 69 (2007). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/nicolo-marcello_(Dizionario_Biografico)/. 
  68. Giuseppe Gullino.. "Mocenigo, Pietro". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-mocenigo_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  69. "Vendramìn, Andrea". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/andrea-vendramin_res-35c372ba-4780-11dd-a3be-0016357f4ed7/. 
  70. Giuseppe Gullino.. "Mocenigo, Giovanni". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-mocenigo_(Dizionario_Biografico)/. 
  71. Franco Gaeta.. "Barbarigo, Marco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 6 (1964). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marco-barbarigo_(Dizionario-Biografico)/. 
  72. Franco Gaeta.. "Barbarigo, Agostino". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 6 (1964). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/agostino-barbarigo_(Dizionario-Biografico)/. 
  73. "Loredàn, Leonardo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/leonardo-loredan/. 
  74. "Grimani, Antonio". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/antonio-grimani/. 
  75. "Gritti, Andrea". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/andrea-gritti/. 
  76. "Lando, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-lando/. 
  77. Paola De Peppo.. "Dona (Donati, Donato), Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 40 (1991). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-dona_res-86a899a0-87ec-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario-Biografico)/. 
  78. "Trevisàn". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/trevisan/. 
  79. "Venièr, Francesco". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-venier/. 
  80. 80.0 80.1 80.2 "Priuli". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/priuli/. 
  81. "Loredàn, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-loredan/. 
  82. Giuseppe Gullino.. "Mocenigo, Alvisezia". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/alvise-mocenigo_res-f80f7ef1-d924-11e0-8aa7-d5ce3506d72e_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  83. "Venièr, Sebastiano". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/sebastiano-venier/. 
  84. Giuseppe Gullino.. "Da Ponte, Nicolò". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 32 (1986). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/nicolo-da-ponte_(Dizionario_Biografico)/. 
  85. "Cicógna, Pasquale". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pasquale-cicogna/. 
  86. Giampiero Brunelli.. "Grimani, Marino". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 59 (2003). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marino-grimani_res-540ebc10-87ee-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario-Biografico)/. 
  87. "Donà, Leonardo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/leonardo-dona/. 
  88. "Marcantonio Memmo, doge 91 (1612–1615)". Rolando Mirkobordin. http://rolandomirkobordin.jimdo.com/repubblica-di-venezia-catalogazione-delle-monete-dei-dogi-cronaca-storico-politica-numismatica/marc-antonio-memmo-doge-91/. 
  89. Gino Benzoni.. "Bembo, Giovanni". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 8 (1966). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-bembo_(Dizionario-Biografico)/. 
  90. "Nicolò Dona, doge 93 (5th April - 9th May 1618)". Rolando Mirkobordin. http://rolandomirkobordinenglish.jimdo.com/repubblic-of-venice-coins-cataloguin-dogi-historical-political-and-numismatic-chronicle/nicolo-dona-doge-93/. 
  91. "Contarini, Francesco". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-contarini/. 
  92. Claudio Povolo.. "Corner, Giovanni I". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 29 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-corner_(Dizionario-Biografico)/. 
  93. Gaetano Cozzi.. "Contarini, Nicolò". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 28 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/nicolo-contarini_(Dizionario-Biografico)/. 
  94. Giuseppe Gullino.. "Erizzo, Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 43 (1993). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-erizzo_(Dizionario_Biografico)/. 
  95. "Molìn, Francesco". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-molin/. 
  96. "Contarini, Carlo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/carlo-contarini/. 
  97. "Francesco Corner, doge 101 (1656)". Rolando Mirkobord. http://rolandomirkobordinenglish.jimdo.com/repubblic-of-venice-coins-cataloguin-dogi-historical-political-and-numismatic-chronicle/francesco-corner-doge-101/. 
  98. "Valièr, Bertuccio". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/bertuccio-valier/. 
  99. "Pésaro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pesaro_res-c56cdc41-477e-11dd-a3be-0016357f4ed7/. 
  100. "Contarini, Domenico". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/domenico-contarini/. 
  101. "Sagrédo, Niccolò". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/niccolo-sagredo/. 
  102. "Contarini, Alvise". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/alvise-contarini/. 
  103. "Giustiniani, Marcantonio". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marcantonio-giustiniani/. 
  104. Giuseppe Gullino.. "Morosini, Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 77 (2012). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-morosini_(Dizionario-Biografico)/. 
  105. "Valièr, Silvestro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/silvestro-valier/. 
  106. Gino Benzoni.. "Mocenigo, Alvise". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/alvise-mocenigo_res-f8598053-d924-11e0-8aa7-d5ce3506d72e_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  107. Claudio Povolo.. "Corner, Giovanni II". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 29 (1983). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/giovanni-corner_(Dizionario-Biografico)/. 
  108. Gino Benzoni.. "Mocenigo, Alvise". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/alvise-mocenigo_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  109. "Ruzzini, Carlo di Marco". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/carlo-di-marco-ruzzini/. 
  110. Mario Brunetti.. "Pisani". Enciclopedia Italiana (1935). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pisani_(Enciclopedia_Italiana)/. 
  111. "Grimani, Pietro". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/pietro-grimani/. 
  112. Matteo Casini.. "Loredan, Francesco". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 65 (2005). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/francesco-loredan_(Dizionario-Biografico)/. 
  113. "Foscarini, Marco". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/marco-foscarini/. 
  114. Giuseppe Gullino.. "Mocenigo, Alvise". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 75 (2011). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/alvise-mocenigo_res-f8891be5-d924-11e0-8aa7-d5ce3506d72e_(Dizionario-Biografico)/_(Dizionario_Biografico)/. 
  115. "Renièr, Paolo". Enciclopedie on line. Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/paolo-renier/. 
  116. Dorit Raines.. "Manin, Lodovico Giovanni". Dizionario Biografico degli Italiani - Volume 69 (2007). Treccani.it. http://www.treccani.it/enciclopedia/lodovico-giovanni-manin_%28Dizionario-Biografico%29/.