Meka

Izvor: Wikipedia

Meka ili Mekka (аrapski مكة Mekka, puni naziv مكة المكرّمة Makka al-Mukarrama) je grad sa ca. 1,4 mil. stanovnika (2003) u zapadnom dijelu Saudijske Arabije. Grad je udaljen oko 100 km od Crvenog mora.

Mekka slovi za jedno od svetih mjesta u Islamu i svake godine je cilj hodočašća (Hadž), koje je obaveza za one muslimane koji imaju mogućnosti da to obave. Svake godine, za vrijeme muslimanskog mjeseca Zu-l-Hidždže-a preko tri miliona hadžija se okupi u Meki obavljajući Hadždž. Tokom godine hodočasnici takođe posjećuju Meku u obredu zvanom Umra.

Veoma malo nemuslimana je vidjelo ili prisustvovalo obredu Hadždža, pošto je ulaz u Meku strogo zabranjen za nemuslimane. Najpoznatiji od njih je Sir Richard Burton, koji je godine 1853. predstavljajući se kao afganistanski musliman boravio u njoj, da bi to sve poslije opisao u svojim bilješkama.

Geografija[uredi - уреди]

Grad zaokružuju dva planinska vijenca. Smješten je u regionu Hidžaz (koordinate su 21°29′ Sj. 39°45′ Ist.), 73 kilometra u unutrašnjosti od Džide, u pješčanoj dolini na oko 277 metara iznad razine mora.

Sveta mjesta[uredi - уреди]

Najsvetije mjesto u samoj Meki je Mesdžid-ul-Haram, sagrađen u sadašnjem obliku godine 1570. (978. godine po muslimanskom kalendaru). Četvorougaone je forme i okružen kamenim zidovima. Najsvetije mjesto samog Islama, Kaaba, je u središtu dvorišta Mesdžid-ul-Harama. Jedno od mjesta koje Muslimani jako cijene je i Zem-Zem izvor.

Historija[uredi - уреди]

Već u vremenu prije Muhammed Mekka je bila važan ekonomski centar. Dotično se zasnivalo na putu tamjana koji se je protezao sa juga arapskog poluotoka do Egipta, pri tome se granajući na zapad u pravcu Džide i ka istoku prema Perzijskom zaljevu i Mezopotamiji.

630 godine vlast u gradu osvaja Muhammed, koji je od svog iseljeništva (Hidžra) u Jasrib (Medinu) 623 godine imao nekoliko okršaja sa mnogobošcima iz Mekke.

Po islamu je simbol Mekke - Kaabu - sagradio Ibrahim. Navodno je već prije njega Adem dotičnu sagradio kao mjesto za molitvu, ali je tokom vremena propala i pala u zaborav sve dok je Ibrahim (sa Božijom pomoću) nije ponovo pronašao. Na pronađenim temeljima on je potom sagradio današnju Kaabu.

U vremenu Muhammeda Kabba biva ponovo obnavljana, pri čemu i današnji temelji odgovaraju temeljima koje je sagradio Ibrahim.

Dodatno značenje[uredi - уреди]

Izraz Meka ustalio se kao sinonim za mjesta i prigodbe jako bitne bilo kojoj grupi ljudi.

Eksterni linkovi[uredi - уреди]