Malmö

Izvor: Wikipedia
Neboder Turning Torso u Malmeu

Malme (švedski: Malmö, Danski Malmø) je grad u Švedskoj.

Malme se nalazi na krajnjem jugu švedske u provinciji Skåne (Skone). Sa svojih 280 000 stanovnika je treći grad po broju stanovnika u Švedskoj. Osnovan je 1275. godine i bio je više vijekova drugi grad po veličini u Danskoj. Morski tjesnac Öresund (Danski øresund) ga odvaja od Kopenhagena. Iznad ovog moreuza se danas nalazi Öresund most.

1437. je Malme dobilo svoj grb sa označjem Erika VII. od Pommerna. Kralj Erik je također naredio da se izgradi tvrđava Malmøhus (Kuća Malmea).

U danskoj reformaciji Malme je igralo veoma važnu ulogu. Gradonačelnik Malmea, Hans Mikkelsen, je preveo zajedno sa Christiernom Pedersenom Novi testament na danski, a sveštenik Claus Mortensen Tøndebinder je izdao prvu dansku knjigu salmi, Malmø-Salmebogen.

Pri mirovnom sporazumu između danske i švedske u Roskildeu u 1658. godini, Danska je izgubila Malme zajedno sa ostatkom provincije Skåne u korist Švedske.

U Malmeu je 27. augusta 2005 otvoren Turning Torso, spektakularni vijugasti neboder, koji je sa svojih 190 metara visine, druga po visini stambena zgrada u Evropi. Njegova silueta se može vidjeti s cjelog područja Öresunda.

Gradovi pobratimi[uredi - уреди]

  1. Flag of Estonia.svg Tallinn, Estonija
  2. Flag of Poland.svg Szczecin, Poljska
  3. Flag of Germany.svg Stralsund, Njemačka
  4. Flag of Italy.svg Firenza, Italija
  5. Flag of Finland.svg Vaasa, Finska
  6. Flag of Bulgaria.svg Varna, Bugarska
  7. Flag of the People's Republic of China.svg Tangshan, Kina
  8. Flag of Australia.svg Port Adelaide, Australija

Galerija[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]