Skanija

Izvor: Wikipedia
Za ostala značenja pogledati Skanija (višeznačna odrednica).
Skanija - lokacija u Švedskoj

Skanija (šve. Skåne, lat. Scania) je najjužnija švedska pokrajina. Do 1658. godine Skanija je bila danska teritorija i što se tiče kulture i istorijskog nasledstva se razlikuje od ostalih delova Švedske. Stanovnici Skanije, kojih ima oko 1.200.000 (13% ukupnog stanovništva Švedske). Skanija je podeljena u 33 opštine. Najveća opština i grad je Malme.

Geografija[uredi - уреди]

Skanija se prostire na 11.027 km² na jugu Švedske, što iznosi 3% teritorije te zemlje. Nalazi se na obalama Baltičkog mora, Kategata i Eresunda, preko puta koga je Danska. Na severu se graniči sa pokrajinama Smoland i Haland a na istoku je Blekinge. Granice Skanije se gotovo podudaraju sa granicama regije Skanije, s tim sšto Skanija zahvata i mali deo regije Haland.

Veći deo Skanije pokrivaju šume, pogotovo severne delove. U zapadnim i južnim delovima, te oko grada Kristijanstada, prostiru se ravnice čija zemlja spada među najplodnije na svetu. Najviši vrh je Sederosen (212 m nadmorske visine), koji je i nacionalni park. Najveće jezero je Ivešen (54 km²).

Kulaberg je prirodni rezervat u severozapadnoj Skaniji, u blizini grada Heganesa, gora koja je dom retkim pticama i popularno izletište za na primer pecanje i kampovanje.

Istorija[uredi - уреди]

Zastava Skanije
Grb Skanije

Oko 970. godine Skanija postaje deo Danskog carstva. Kasnije, krajem 11. veka, biva sve značajnija pokrajina istoga. Zapisano je da je u Skaniji već tada postojalo 300 crkava.

Posle mnogih krvavih švedsko-danskih ratova, Skanija pripada Švedskoj Roskildskim mirom 1658. godine. Nakon toga Danci u nekoliko navrata pokušavaju da vrate kontrolu nad Skanijom. Lokalno stanovništvo organizuje i gerilu, ali bez uspeha. Švedske vlasti su primorali mušuko stanovništvo da potpiše ugovor o lojalnosti švedskom kralju. Poslednji napad na Švedsku Danci vrše 28. februara 1710. godine, tokom Nordijskog rata, u velikoj bici kod Helsingborga. U bici je ubijeno 5.000 od ukupno 14.000 danskih vojnika i 800 švedskih. Posle bitke prestaju danske ambicije da ponovo zavladaju Skanijom, a Helsingborgu je trebalo više od 150 godina da se oporavi.

Gradovi[uredi - уреди]

90% stanovništva Skanije živi u gradovima, kojih ima 13:

Vidi još[uredi - уреди]

Spoljašnje veze[uredi - уреди]