Karel Čapek

Izvor: Wikipedia
Karel Čapek
Osnovni podaci
Rođenje 9. januar 1890. (1890-01-09)
Češka Republika Malé Svatoňovice, Češka
(tada  Austro-Ugarska)
Smrt 25. decembar 1938. (dob: 48)
Češka Republika Prag, Češka
(tada  Čehoslovačka)
Zanimanje književnik
Jezik češki
Nacionalnost Čeh
Bračni drug(ovi) Olga Scheinpflugová
Djelo
Žanrovi proza, drama
Književni pokret modernizam
Znamenita djela R.U.R.
Rat s daždevnjacima
Dašenjka ili život šteneta
Potpis

Karel Čapek (Male Svatonjovice, 9. siječnja 1890. - Prag, 25. prosinca 1938.) bio je češki pisac.

Školovao se u Brnu, Pragu, Berlinu i Parizu. Bio je doktor filozofije, novinar i pisac. Najznačajniji je prozaik izmedu dva svjetska rata i najpoznatiji češki pisac izvan granica Češke. Prve književne radove pisao je i objavljivao zajedno s bratom Josefom. Samostalno je pisao priče, romane, drame, putopise, eseje, kozerije i feljtone.

Svjetsku slavu postigao je dramom "R. U. R." (Rossumovi univerzální roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela posvećenih problemu opasnosti od naglog razvitka tehničke civilizacije: »Tvornica Apsolutnoga«, »Krakatit« i »Rat daždevnjaka«. Tim se djelima nametnuo se kao tvorac moderne znanstveno-fantastične književnosti. Bajke je počeo pisati za vrijeme Prvoga svjetskog rata, crpeći građu za njih iz narodnih predaja svoga rodnog kraja.

Napisao je jedanaest priča kojima se svrstao u osnivače moderne bajke. Za djecu je još napisao i knjigu "Dašenjka ili Život šteneta", a s bratom Josefom dvije knjige: "Pripovijetke o psiću i mačkici" i "Dobro se svršilo ili debeli djedica, razbojnici i detektiv". Poznato mu je djelo »Poštarska bajka« za djecu.

U periodu od 1932. do 1938., Čapek je svake godine bio predložen za Nobela za književnost, međutim, nagradu nikada nije dobio, mahom zbog političkih razloga.

Predstave[uredi - уреди]

Romani[uredi - уреди]

Vanjske poveznice[uredi - уреди]