Papa Fabijan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Fabijan (papa))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Fabijan
Fabianus

Pravo ime Fabijan ili Flavijan
Papinstvo počelo 10. siječnja 236.
Papinstvo završilo 20. siječnja 250.
Prethodnik Anter
( 235. - 236.)
Nasljednik Kornelije
( 251. - 253.)
Rođen ?
?
Umro 20. siječnja 250.
Rim, Italija

Sveti Fabijan bio je 20-ti rimski papa, od 236. do 250. godine.

Prema legendi poticao je iz okoline Rima. Po zapisima Euzebija iz Cezareje navodno je pošao u Rim da prisustvuje izboru novog episkopa, ali dok je skup sprovodio proceduru izbora na rame mu je sletela golubica što je okupljenima bio znak da je u božja volja te je Fabijan odmah izabran za episkopa. Posvećen je 10. januara 236. godine. Odmah se pokazao kao dobar organizator i administrator. Podelio je Rim na sedam kvartova ili đakonata i ovlastio je svakog od đakona da obavezno štiti i vodi administraciju u svojoj bolnici, održava kapele i gradi nove sakralne objekte uz obavezu da mu u dogovorene dane šalju izveštaje o stanju u kvartu. Utvrdio je definitivna zvanja u crkvi. Prvi imenovani klerici zvali su se inkardinati od čega će kasnije nastati naziv kardinali. Njih sedmorica činili su prvi savet episkopata – Sacro Collegio. Ovaj organ će vremenom prerasti u Kardinalski kolegij.

Svoj pontifikat Fabijan je obavio za vrijeme vladavine cara Filipa Arabljanina (244.-249.) čiju je vladavinu nakon vijeka i po - Sveti Jeronim ocjenio dobronamjernom i sklonu kršćanima. Naredni car Decije smatrao je da je svaki kršćanin opasan za njegovo carstvo i naredio je represije prema kršćanima. Izdao je edikt prema kome su se svi građani morali javiti petočlanim komisijama koje su se nalazile u svakom mjestu. Pri pojavljivanju svi su bili obavezni da iskažu pokornost prema paganskim bogovima. Mnogi kršćani odrekli su se svoje vjere a takve su nazivali lapsi ili caduti što znači posrnuli. Ipak veći deo kršćana ostao je vjeran svojoj vjeri čak i po cenu mučeništva. Kler i episkopi držali su se hrabro i dostojanstveno što je bilo veoma važno jer je cilj vlasti bio da obezglavi kršćanstvo. Žrtve ovoga talasa bili su episkopi Jeruzalema i Aleksandrije, kao i patrijarh Antiohije Babila.

Sam episkop Fabijan stradao je po smrtnoj presudi 20. januara 250. godine i sahranjen je u kripti za rimske episkope kalistovog groblja.

Povezano[uredi | uredi kod]