Ivan XIX

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ivan XIX.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vidi takođe: Papa Ivan (brojanje)
Ivan XIX.
Ioannes Undevicesimus

Pravo ime Romano dei Conti di Tuscolo
Papinstvo počelo april / maj 1024.
Papinstvo završilo 20. oktobra 1032.
Prethodnik Benedikt VIII.
Nasljednik Benedikt IX.
Rođen
(?) Rim
Umro Rim
Ostali pape imena Ivan

Ivan XIX. (? - 20. oktobar 1032), rođen kao Romano od Tuscola bio je 144. papa, čiji je pontifikat trajao od [[april] /maja 1024. do 20. oktobra 1032. godine. Pripadao je porodici Tusculani, plemićkom klanu koji je dominirao papinstvom u prethodnom vijeku, odnosno periodu poznatom kao saeculum obscurum. Otac mu je bio grof Gregorio od Tuscola, a brat mu je bio prethodni papa Ivan XIX. Poticao je od grofa Teofilakta, a stariji rođak mu je bio i prethodni papa Benedikt VI.

Prije dolaska na papsku stolicu bio je laik, odnosno služio kao rimski konzul i senator. Po bratovoj smrti je brzo zaređen te izabran za papu. Njegov dolazak na mjesto pape je koincidirao sa smrću rimsko-njemačkog cara Heinricha II Svetog. Nastavljajući bratovu politiku savezništva sa carevima, Ivan XIX je nastojao izgraditi veze s izabranim njemačkim kraljem Konradom II iz novouspostavljene Salijske dinastije, koga je na Uskrs 1027. uz veliku pompu okrunio za svetog rimskog cara u bazilici sv. Petra.

Na vanjskom planu je, pak, nastojao izgraditi dobre odnose sa bizantskom Crkvom, iako je odbio prijedlog da se njoj prizna primat na Istok, što je naknadno omogućilo Veliku šizmu. Na prijedlog Vasilija Boionnaesa, bizantskog katepana Italije je Bizanciju priznao titulu nadbiskupa Barija i pravo da imenuje sufraganske biskupe u zamjenu za stavljanje pod nadležnost rimske Crkve. Na tim je područjima, pak, priznato pravo korištenja grčkog obreda; sporazumom sa carigradskim patrijarhom Eustatijem priznato pravo da vjernici mogu koristiti latinski obred na Istoku.

Njegovi napori za zbližavanje sa Bizantom su, pak, izazvali žestok otpor drugih crkvenih vođa. Prema nekim navodima je nakon osam godina ubijen u uličnim neredima, ali je prema njima većina historičara skeptična.

Nakon smrti je za papu izabran njegov mladi nećak Benedikt IX.