Ivan VI (papa)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Ivan VI., papa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ivan VI.
Ioannes Sextus

Papinstvo počelo 30. listopada 701.
Papinstvo završilo 11. siječnja 705.
Prethodnik Sergije I.
Nasljednik Ivan VII.
Rođen
Efez
Ostali pape imena Ivan

Ivan VI. je bio papa od 30. listopada 701. do 11. siječnja 705. godine.

Ivan VI je bio rodom iz Efeza, odnosno kao i njegov prethodnik Sergije I, po nacionalnosti Grk, što je bila karakteristika tog perioda poznatog kao bizantsko papinstvo. Blisko je surađivao sa bizantskim carevima. Kada je Teofilakt, ravenski egzarh godine 701. marširao na Rim, papa Ivan je diplomatskim putem spriječio oružani sukob i pustošenje grada. Vjerojatno bizantinski car nije bio zadovoljan sa kandidaturom Ivana VI, pa je htio spriječiti njegovo ustoličenje te iznuditi izbor kandidata, koji bi bio u svemu - pa i u vjerskim pitanjima - poslušan carev sluga. Rimska narodna odbrana [1] je toliko uplašila egzarha, da je taj morao potražiti zaštitu pred gnjevom mnoštva kod samoga pape.[2].

Također je uspješno pregovarao sa Langobardima, nagovorivši beneventskog vojvodu Gisulfa I da se povuče sa osvojenih papskih (i bizantskih) teritorija; od langobardskog kralja je ishodio povratak Kotičkih Alpi pod papsku vlast.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. ta odbrana je bila zapravo sastavljena iz različitih naoružanih grupa, koje su pohitale na Rim, kada su zaslutile opasnost; danas bismo to zvali "milicija, policija, žandarmerija"
  2. M. Benedik: Papeži od Petra do Janeza Pavla II., Mohorjeva družba Celje 1989, stranica 69.