Boško Jovičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boško Jovičić
Biografske informacije
RođenjeBoško Jovičić
1935.
Grab (Lučani)
Obrazovanje
Zanimanjeneuro-psihijatar
Opus
Nagrade

Boško Jovičić (Grab, Lučani, 1935) je srpski pisac i neuro-psihijatar, prvi doktor medicine u Čačku.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je 1935. godine u Grabu, otac mu se zvao Radojica zemljoradnik, a majka Vidojka (rođena Đurakić) domaćica. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Osnovno obrazovanje je sticao najpre u svom rodnom mestu, srednje obrazovanje je stekao u gimnaziji u Čačku (1954), a univerzitetske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu (1961).

Specijalizirao je neurologiju i psihijatriju (1975), odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti socijalne psihijatrije u Beogradu na temu: "Socijalni i medicinski aspekti društvenih bolesti u dragačevskom i takovskom kraju" (1979). Postao je tada prvi doktor medicinskih nauka, ne samo u Čačku, nego i u celom ovom delu Srbije.

Doprinos Čačku[uredi | uredi kod]

Dugo godina je obavljao funkciju načelnika neuro-psihijatrijske službe u Zdravstvenom centru u Čačku (19711979). Osnivač je Dispanzera za mentalno zdravlje i neurologiju u Čačku čiji je i rukovodilac jedno vreme bio (19811985).

Naučno-istraživački rad[uredi | uredi kod]

Objavio je preko 40 stručnih radova, publikovanih u zemlji i inostranstvu. Održao je preko 300 predavanja preko radija, na popularnim tribinama, školama, mesnim zajednicama, radnim sredinama a sve u cilju podizanja i jačanja zdravstvene kulture naroda. Iz tog razloga (1988) dobio je najviše priznanje, povelju i nagradu "Dr. Dragiša Misović" u Beogradu koja se daje za posebne i istaknute rezultate na polju zaštite ljudskog zdravlja.

Literarni rad[uredi | uredi kod]

Od 1988. ogleda se u literarnom radu. Za knjigu "Bez cigare još danas" (1988), recenzent prof. dr. M. Šternić pored ostalog kaže: "Knjiga je namenjena širokoj publici, posebno vaspitačima u čiju obavezu spada tumačenje savremenih saznanja o štetnosti duvana".

Knjiga "Nesuvisle duše Kosovskog boja" (1989), izasla je povodom 600 godina od Kosovskog boja. Stručni recenzent prof. M. Jakovljević u vezi te knjige, pored ostalog, ističe i sledeće: "Kosovska tragedija dala je više likova koje je dr. Jovičić znalački izvajao, analiziarao i dao im određeno mesto na lestvici etičkih, nacionalnih i kreativnih vrednosti".

Knjiga "Ni oslepljen ni umoren" (1994) je iz nacionalne psihologije. Recenzent D. Otašević navodi: "Psihološko-istorijski eseji nisu često štivo, ali dr. Boško Jovičić svojom knjigom o Stefan Dečanski dokazuje da je moguđ psihološki pogled unazad, čak i potreban".

U vezio knjige "Bog i Sotona u Vučkovci" (1995) recenzent akademik i profesor dr. V. Jerotić, pored ostalog, kaže: "Psihološki, ili tačnije antroploški ogled dr. Boška Jovičića višestruko nam pruža da bolje shvatamo, a onda po moguđnosti i izmenimo neke karakterne crte koje još uvek prate u svakodnevnom životu našeg prosečnog čoveka i kada on nije psihotičan".

O knjizi "Ne pogrešis li pameti doći nećes" ˙(1998) recenzent dr. D. Nikolić kaže: "Knjiga dr. Boška Jovičića neobična je i izazovna. Neobična je iz razlog što je malo stručne psihološke literature sa temom o psihološkom i nacionalnom identitetu. Izazovna je jer nudi rešenje za mnoge enigme našeg trenutnog življenja".

Za knjigu "Odškrinimo vrata svoje duše" (2000) recenzent prof. I. Ružić, pored ostalog, kaže: "Knjiga je neobičan psihološki vodič o čoveku, istoriji i svetu u kome živi".

U vezi knjige "Kako ozdravit sebe" (2001) recenzent D. Nikolić pored ostalog ističe: "...da je višestruko zanimljiva i predstavlja značajan doprinos obogaćenju i osavremenjavanju srpske psihološke misli".

O knjizi "Upoznaj samog sebe" (2002) recenzent D. Nikolić, pored ostalog, kaže: "Knjiga je neobična i izazovna. Neobična je jer je malo stručno-popularne literature sa temom kako sačuvati i odbraniti lični integritet. Izazovna je jer nudi rešenja za mnoge enigme problematičnog življenja".

Izvori[uredi | uredi kod]