Aliakmon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aliakmon
Ἁλιάκμων
Lokacija
Države Grčka
GradoviKastorija, Verija, Nestorio, Argos Orestiko, Servia
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
planina Gramos u Pindskom gorju (blizu Albanske granice)
? m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Termajski zaljev
0 m
delta
Dužina297 km
PritokeGreveniotis, Venetikos, Sarandaporos
Hidrologija
Protok
  – srednji

m³/s
Sliv
  – površina

km²
Ulijeva se uEgejsko more

Aliakmon (grčki: Ἁλιάκμων, Haliákmōn, na modernom grčkom: Αλιάκμονας, Aliákmonas, na makedonskom: Bistrica) najduža je grčka rijeka sa svojih 297 km.

Englezi nazivaju tu rijeku Haliacmon ( po novogrčkom demotičkom izgovoru- Aliákmonas), za rijeku je često ime i Aliákmon ( po starijem novogrčkom načinu izgovora - katharevousa), u srpskohrvatskom kao i kod ostalih slavenskih geografa (Čeha, Poljaka, Rusa) udomaćio se stariji način izgovora - Aliakmon.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Rijeka izvire na planini Gramos u Pindskom gorju blizu granice s Albanijim na sjeveru Grčke, zatim teče u pravcu jugoistoka. Zatim mjenja smjer te teče sjeveroistočno kroz grčke periferije Zapadnu i Centralnu Makedoniju, zatim pored jezera Orestijada. Tu rijeka mijenja smjer i teče u pravcu juga pa zatim opet sjeveroistoka kroz Solunsku nizinu i ulijeva se u Egejsko more u Termajskom zaljevu. Tu tvori veliku deltu na zapadnom dijelu Solunskog zaljeva, zajedno sa rijekom Vardar i rijekom Ludias.

Rijeka Aliakmon izuzetno je važna za navodnjavanje, njome služe brojni poljoprivrednici u prefekturama; Florina, Kastorija, Grevena, Kozani, Imatija i Pijerija, korito rijeke je izrazito poljoprivredni kraj. Na rijeci se nalazi kanjon kod grada Verija. Kod grada Kozanija napravljeno je umjetno jezero - Polifitos ( 20 km dugo i 4 do 5 km široko) zbog navodnjavanja.

Mogući antički spoj rijeka

U doba antike, Klaudije Ptolomej naziva planinski masiv u kojima izvire rijeka sjeverni Pind) Canalovii. Po Juliju Cezaru rijeka je formirala granicu između Makedonije i Tesalije, danas to nije tako. Ali je moguće da su rijeke Aliakmon i Ludias imale zajednički tok u antičko vrijeme, slika gore pokazuje mogući spoj rijeka.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Aliakmon
Satelitska snimka toka rijeke Aliakmon (rijeka je posvijetljena)