Zhang Jiao

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zhang Jiao
Tradicionalni kineski 張角
Pojednostavljeni kineski 张角
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Zhang (張).

Zhang Jiao ili Zhang Jue (? -184) bio je kineski taoistički učenjak i čarobnjak, poznat po tome što je pokrenuo i vodio veliki Ustanak Žutih turbana protiv Istočne dinastije Han.

Prema predaji je bio unuk znamenitog taoističkog učenjaka Zhang Daolinga, osnivača taoističke sekte Put nebeskih učitelja. Zajedno sa svojom braćom Zhang Baom i Zhang Liaom je osnovao vlastitu taoističku sektu; stekao je veliki broj sljedbenika zahvaljujući tome što je besplatno liječio narod. Istovremeno je propovijedao društvenu jednakost, a što je nalazilo na plodno tlo uslijed sve većih poreza koje je stanovništvu nametala vladajuća dinastija Han, odnosno dvor cara Linga kojim su tada u potpunosti dominirali korumpirani i tiranski eunusi.

Zhang Jiao je stekao još veći broj sljedbenika nakon što je počeo propovijedati kako će u godini jiazi (kineski: pinyin: jiǎzi) doći do "velike promjene", odnosno da će nebo prestati biti plavo i postati žuto i tako simbolizirati dolazak nebeskog mira i pravde na zemlju. Zhang Jiao je tu promjenu nastojao postići oružanim putem, odnosno velikim seljačkim ustankom kojemu se stavio na čelo zajedno sa dva brata. Godine 184. je tako od svojih sljedbenika uspio stvoriti vojsku koja je brojala čak 360.000 ljudi. Podijelio ju je na tri grupe, sebe proglasivši Generalom neba; braća Zhang Bao i Zhang Liao su proglašeni Generalima naroda i zemlje.

Ustanici, koji su kao znak raspoznavanja nosili žute vrpce oko glave, su ispočetka zabilježili spektakularne uspjehe, uništivši veliki broj manjih vojnih utvrđenja i baza, kao i središta državne uprave. Međutim, ubrzo se ispostavilo kako Zhang Jiaou i njegovoj braći nedostaje vojničke sposobnosti. Carska vojska se uspjela pregrupirati i poraziti ustanike. Pred kraj godine se Zhang Jiao razbolio i umro, a njegova smrt je predstavljala težak udarac za ustanike koji će nastaviti pružati otpor carskim snagama još dvadeset godina, ali nikada neće biti u stanju ugroziti carsku vlast.

Napomene[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  • Chen Shou (2002). San Guo Zhi. Yue Lu Shu She. ISBN 7-80665-198-5. 
  • Luo Guanzhong (1986). San Guo Yan Yi. Yue Lu Shu She. ISBN 7-80520-013-0. 
  • Lo Kuan-chung; tr. C.H. Brewitt-Taylor (2002). Romance of the Three Kingdoms. Tuttle Publishing. ISBN 0-8048-3467-9. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

V. također[uredi | uredi kod]

Prethodi:
osnovani
Veliki učitelj Žutih turbana
184–188
Slijedi:
Zhang Bao