Cai Wenji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Cai Wenji
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Cai.

Cai Wenji (177 - ?), takođe poznata kao Cai Yan, bila je kineska pesnikinja i muzičarka iz doba kraja dinastije Han. Bila je kćer znamenitog muzičara Cai Yonga. Njeno stilsko ime je ispočetka biloZhaoji, ali je promenjeno u Wenji za vreme dinastije Jin kako bi se izbjegao sukob oko imena sa Sima Zhaom.

Kao mlada devojka bila je udata za izvesnog Wei Zhongdaoa, ali je on umro 192. Godine, 195., u doba haosa izazvanog smrću kancelara Dong Zhuoa, u kinesku carsku prestonicu provalili su Xiongnu nomadi, te je zarobili i odveli na sever. Tamo je postala suprugom Xiongnu poglavice Liu Baoa i rodila mu dva sina. Godine 207. ju je otkupio severnjački gospodar rata i novi kancelar Cao Cao. Ponovno se udala za njegovog činovnika po imenu Dong Si; njemu je, kada je bio osuđen na smrt, spasila život moleći Cao Cao za milost.

Otac Cai Wenji, Cai Yong bio je cenjeni pisac, ali njegovi radovi su nestali u pustošenjima rata. Na zahtev Cao Caoa, Cai Wenji umela je da recituje po sećanju do četiri stotine od ukupno četiri hiljade očevih izgubljenih radova. Kasnije u životu, napisala je dve pesme o svom burnom životu. Godina njene smrti nije poznata.

Izvori[uredi | uredi kod]