Zhu Zhi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zhu Zhi
Kineski 朱治
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Zhu.

Zhu Zhi (156 - 234)[1], stilsko ime Junli (kineski: 君理), bio je kineski vojskovođa iz doba Tri kraljevstva, poznat po tome što je služio državi Istočni Wu.

Vojnu karijeru je započeo u doba kraja dinastije Han ušavši u službu gospodara rata Sun Jiana. Sudjelovao je u pohodu protiv tiranskog kancelara Dong Zhuoa. Nakon Sun Jianove smrti, njegovsin Sun Ce je ušao u službu gospodara rata Yuan Shua, a zajedno s njim i Zhu Zhi. Upravo na Zhu Zhijev nagovor se Sun Ce odmetnuo od Yuan Shija te krenuo na jugu, gdje će u oblasti Wu napraviti svoju glavnu bazu, preteču buduće države. Nakon što je Sun Ce ubijen, naslijedio ga je Sun Quan kome će Zhu Zhi služiti do smrti. Zhu Zhi se iskazao kao sposoban ministar i državnik, te mu se pripisuju zasluge za opstanak i relativno blagostanje Sun Quanove novostvorene države Wu. To je i sam Sun Quan priznao te obasipao Zhu Zhija nizom počasti, ali je sam Zhu Zhi ostao poznat kao izuzetno skroman čovjek.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. de Crespigny, Rafe (2007). A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 1170. ISBN 978-90-04-15605-0.