Wei Yan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Wei.

Wei Yan (died 234)[1] je bio kineski vojskovođa iz doba Tri kraljevstva koji je služio državi Shu Han. Karijeru je započeo kao član svite, odnosno vojnik u službi gospodara rata Liu Beija, kasnijeg osnivača države. Godine 211. je imenovan generalom te je sudjelovao u Liu Beijevoj invauiji provincije Yi Province (益州, suvremeni Sichuan i Chongqing).[2] Zbog talenta i zasluga je brzo napredovao te je imenovan Administratorom Hanzhonga (漢中),[3] a godine 219. je postao regionalnim komandantom.[4]

Prema Zapisima Tri kraljevstva, Wei je bio izuzetno arogantan čovjek, koji je iomao malo prijatelja. Mnogi su ga smatrali nespojivim sa strategijama i metodama Zhuge Lianga, tadašnjeg kancelara Shu Hana. Zbog svog karaktera se Wei se sve više sukobljavao sa državnim službenikom Yang Yijem, a njihovo međusobno neprijateljstvo je eskaliralo u oružani sukob nakon Zhuge Liangove smrti. U njemu je Wei Yan poražen, a potom uhapšen i pogubljen.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. de Crespigny 2007, p.857.
  2. de Crespigny 2007, p.857.
  3. Ta je je položaj prethnodno držao Lu Su. V. Napom,ena G o Jian'anu 15 u Zizhi tongjian Sima Guanga; ((en)) de Crespigny (2004).
  4. de Crespigny 2007, p.857

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]