Liu Zhang (gospodar rata)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Liu.

Liu Zhang (? -219) bio je kineski gospodar rata iz doba kraja dinastije Han, čiji je i sam potomak bio. Otac mu je bio Liu Yan, guverner provincije Yi. Godine 194. su mu dva starija brata - Liu Fan i Liu Dan - pogubljena nakon pokušaja da za očev račun preotmu bivšu prijestolnicu Chang'an od gospodara rata Li Juea i Guo Sija. Nakon što je iste godine prirodnom smrću umro još jedan brat Liu Mao, otac mu je umro od tuge. Liu Zhang je preuzeo vlast u provinciji. Sljedećih nekoliko godina je nastojao voditi miroljubivu politiku, nastojeći očuvati očeve teritorije i ne zamjeriti se drugim gospodarima rata.

Međutim, godine 200. je izbio sukob kada se protiv Liu Zhanga pobunio bivši očev vazal Zhang Lu. Liu Zhang je tada u znako odmazde dao pogubiti njegovu majku i članove porodice, ali nije imao snage ni mogućnosti pokoriti pobunjenog vazala. Sukob se otegao i 211. je prihvatio prijedlog svog savjetnika Zhang Songa pomoć zatraži od gospodara rata Liu Beija, odnosno dozvoli Liu Beijevim trupama pristup na svoju teritoriju. Zhang Song je, međutim, bio skovao zavjeru sa ministrima Fa Zhengom i Meng Daom da Liu Zhangovu teritoriju jednostavno predaju Liu Beiju. Liu Zhang nije poslušao ministre Wang Leija, Huang Quana i Li Huija koji su ga upozorili na tu mogućnost. Na rat se pripremio tek kada je Zhang Songove namjere dojavio njegov brat Zhang Su. Usprkos toga i žestokog otpora koji je osvajačima pružao general Zhang Ren, godine 214. je Liu Zhang opkoljen u prijestolnici Chengdu. Tamo se, usprkos molbi svojih savjetnika, predao rekavši kako ne želi da njegovi podanici nepotrebno pate.

Liu Bei je nakon toga Liu Zhanga uzeo u svoju službu, te poslao njega i njegovog sina Liu Xuna u zapadni Jingzhou, na granicu sa područjem gospodara rata Sun Quana. Tamo ih je godine 219. zarobio Lü Meng, jedan od Sun Quanovih generala. Liu Zhang i sin su nakon toga prešli u Sun Quanovu službu, a Sun Quan je Liu Zhanga proglasio guvernerom Yija (iako samo formalno, jer je teritorija ostala pod Liu Beijevom vlašću). Liu Zhang je iste godine umro. Njegov sin Liu Xun je poslije nastavio služiti Sun Quana, odnosno državu Istočni Wu. Drugi sin, Liu Chan, ostao je vjeran Liu Beiju te poslije služio državu Shu.

V. također[uredi | uredi kod]