Zhang Heng

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zang Heng

Džang Heng (Zhang Heng), 78-139. godina ne., kineski astronom i geofizičar; izumeo je seizmograf za registrovanje zemljotresa.

Zang je rođen u Nanjangu, u provinciji Henan, u vreme dinastije Han. Bio je dvorski istoričar i zvanični astronom.

Astronomski doprinos[uredi | uredi kod]

Zang je uočio je da izvor Mesečeve svetlosti Sunčeva svetlost, i da pomračenja Meseca nastaju usled toga što senka Zemlje pada na Mesec. Zamislio je nebeski globus koji pluta po vodi, okrećući se u skladu s dnevnim okretanjem zvezdanog neba. U oblasti matematike, Zang je uspeo da odredi da pi ima vrednost 365/116 (oko 3,1466), stoje bio značajan napredak u odnosu na do tada prihvaćenu vrednost u Kini, koja je iznosila 3.

Geofizički doprinos[uredi | uredi kod]

Zang Hengov seizmograf

Ipak, svoj najznačajniji doprinos dao je na polju geofizike, kada je 132. godine izumeo primitivni seizmograf. Zang se njime služio pri lociranju i beleženju zemljotresa, što je bila jedna od njegovih zvaničnih dužnosti kao dvorskog istoričara. Bila je to bronzana naprava dužine gotovo dva metra, koja je u sebi sadržala mehanizam načinjen od poluga i klatna, sa osam zmajevih figura raspoređenih po obodu. Jaki seizmički potresi oslobađali bi metalnu kuglu iz zmajevih usta, a pravac njenog kretanja odgovarao je pravcu seizmičkog talasa. Poznato je da je ovaj uređaj zabeležio jedan zemljotres, koji se desio u provinciji Gansu 138. godine.