Vladimir Peran Živko

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vladimir-Živko Peran
Poprsje koje je nekoć stalo na šibenskoj rivi

Vladimir Peran, još znan kao Vlado i Živko, sin oca Josipa, rođen je 1922. u Šibeniku. Za narodnog heroja proglašen 20. XII. 1951. godine. Kao učenik šibenske gimnazije postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ-a). Nakon završetka gimnazije studira na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U borbu je otišao s prvom grupom šibenskim komunista - Prvim šibenskim partizanskim odredom koji je okupio 31-og borca i krenuo je s brda Pisak 12.8.1941. put Bosne.[1] Unatoč teškim okršajima s neprijateljem probija se do Drvara, gdje pristupa krajiškim partizanima. Krajem 1941. godine po zadatku vraća se u sjevernu Dalmaciju, gdje stupa u sastav Bukovičkog partizanskog odreda, a potom u 1. četu bataljona »Bude Borjan«. Isticao se velikom hrabrošću. Krajem V. mjeseca 1942. obavlja dužnost političkog komesara toga bataljona sa kojim sudjeluje u mnogim bitkama protiv neprijateljskih snaga. Poginuo je kao komandant bataljona 7. VI 1942. prilikom napada na talijansku autokolonu nedaleko od sela Macure u Bukovici.[2] [3][4]Tad je izvršio jednu od najvećih akcija u bukovičkom kraju kada je sa borcima 1. čete sačekao u zasjedi, na cesti Nunić-Kistanjc, neprijateljsku auto-kolonu. Tom prilikom borci ove čete izbacili su iz stroja preko 250 neprijateljskih vojnika i uništili preko 20 kamiona. U toj akciji poginuo je pri povlačenju od talijanske minobacačke vatre.[5]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Svečano otkrivena obnovljena spomen-ploča I. Šibenskom partizanskom odredu, Službene stranice grada Šibenika, 09.05.2010.
  2. Općinski odbor SUBNOR-a Šibenik, ZBORNIK POGINULIH BORACA, ŽRTAVA FAŠISTIČKOG TERORA I ŽRTAVA RATA ŠIBENSKE OPĆINE OD 1941—1945. GODINE, Šibenik 1978.
  3. Hrvoje Matković, Paško Paić: "Šibenik i okolni krajevi", Zagreb 1985.
  4. Obad Egić, Trinaest revolucionara od ravnih kotara do mora, Narodni list Zadar, 1985.
  5. Spomenici revolucije SUBNOR Šibenik, str. 49.