Univerzitet Agostinha Neta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Univerzitet Agostinha Neta
Universidade Agostinho Neto
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje1976.
Generalno
Vrstajavni univerzitet
Krovna institucijaMinistarstvo visokog obrazovanja
Studenti
Broj studenata29.827 (2011)
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Luanda
Provincija Luanda
 Angola
Službene stranice
www.agostinhoneto.co.ao

Univerzitet Agostinha Neta (portugalski: Universidade Agostinho Neto) je javni univerzitet u Luandi, glavnome gradu afričke države Angole. Uz Luandu, manji kampusi se nalaze i u drugim dijelovima zemlje. Sve do 2009. godine institucija je bila jedini javni univerzitet u zemlji, ali su tada iz njezina sastava izdvojeni kampusi u Bengueli, Cabindi, Huambu, Lubangu, Malangeu i Uígei koji su postali zasebni univerziteti. I nakon podjele koja je za cilj imala decentralizaciju uprave u visokom obrazovanju, Univerzitet Agostinha Neta i dalje je ostao najveći i najprestižniji univerzitet u Angoli. Od početka trećeg milenija institucija se suočila i sa dolaskom novih privatnih univerziteta. Univerzitet nosi ime Agostinha Neta, prvog predsjednika Angole (1975. - 1979.), i vođe MPLA-a tijekom rata za nezavisnost i građanskog rata.

Istorija[uredi | uredi kod]

1962. godine prva dva državna univerziteta pokrenuta su u Portugalskoj Africi koja približno odgovara današnjim afričkim zemljama sa portugalskim kao službenim jezikom. Institucije je osnovalo takozvano portugalsko Prekomorsko ministarstvo koje je u okviru portugalske vlade bilo zaduženo za kolonijalnu upravu, a na čijem je čelu bio Adriano Moreira, istaknuti portugalski državnik, pravnik i profesor. Novoosnovane institucije bile su Estudos Gerais Universitários de Angola u današnjoj Angoli i Estudos Gerais Universitários de Moçambique u Maputu u današnjem Mozambiku. Studenti su na ovim institucijama mogli izučavati inžinjering, medicinu, ekonomiju i agronomiju. 1968. godine Estudos Gerais Universitários de Angola preimenovana je u Universidade de Luanda.

Nakon uspješne borbe za oslobođenje i kraja portugalske kolonijalne uprave 1975. godine, univerzitet je ponio naziv Univerzitet u Angoli, da bi 1985. dobio svoje današnje ime u uspomenu na prvog predsjednika nezavisne Angole. Razvoj učiteljskog smijera, naročito obrazovanje predavača za srednje škole, postao je jedan od glavnih prioriteta po sticanju neovisnosti. Na organizacijsku infrastrukturu koja je preostala nakon odlaska portugalaca nastavilo se sa širenjem rada institucije kroz otvaranje novih fakulteta i studijskih programa. Novi fakulteti otvarani su i izvan glavnoga grada kako bi se obrazovanje približilo i učinilo dostupnijim u dalekim krajevima zemlje.

Početkom trećeg milenija vlasti su zaključile kako je institucija prerasla mjere funkcionalnog centralnog upravljanja i odlučile su se na podjelu institucije i osnivanje novih javnih univerziteta na već postojećim kampusima Univerziteta Agostinha Neta izvan glavnoga grada. Financiranje rada univerziteta najvećim se dijelom ostvaruje kroz direknte dotacije od strane vlade.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]