Angolski rat za nezavisnost

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Angolski građanski rat
Segment Portugalskog kolonijalnog rata

Portugalske trupe patroliraju Angolom
Datum 4. veljače 1961.25. travnja 1975. (prekid vatre)
11. studenog 1975. (nezavisnost)
Lokacija  Angola
Ishod
Sukobljene strane
MPLA
FNLA
UNITA
FLEC

Podrška:

 Portugal

Podrška:

Komandanti i vođe
Agostinho Neto
José Eduardo dos Santos
Lúcio Lara
Holden Roberto
Jonas Savimbi
Portugal Francisco da Costa
Snage
90.000 65.000
Žrtve i gubici
>50.000 mrtvih Ubijeno: 2991[1]
Trajne posljedice: 4684
(psihičke i fizičke)
30.000–50.000 ubijenih civila[2][3]

Angolski rat za nezavisnost je naziv za oružani sukob koji se na području današnje Angole (tada Portugalske Zapadne Afrike), vodio od 1961. do 1975. godine, a radi ostvarivanja angolske nezavisnosti od Portugala. Sukob je započeo kao ustanak lokalnog stanovništva protiv prisilne kultivacije pamuka, a završio je kao borba moći između tri nacionalističke frakcije u Angoli za prevlast u novoj državi. Rat je de facto završio kada je u Portugalu započela Revolucija karanfila 1974. godine, a koja je dokinula diktatorski Estado Novo. Novi, ljevičarski režim odmah je zaustavio svako vojno djelovanje u Angoli i drugim afričkim kolonijama, izrazivši namjeru da im bez odgađanja ustupi nezavisnost.

Sam rat je bio gerilski po svojoj prirodi; Oružane snage Portugala vodile su protuustaničke vojne akcije protiv skupina koje su mahom bile raspršene po slabo naseljenim dijelovima u unutrašnjosti Angole. Obje strane su tokom rata počinile brojne nehumane radnje. Rat je formalno zaključen u siječnju 1975. godine, potpisivanjem Alvorskog sporazuma, mada je proglašenje nezavisnosti uslijedilo nekoliko mjeseci kasnije.

Nakon proglašenja nezavisnosti, u Angoli je izbio krvavi građanski rat između triju frakcija koje su se zajednički borile protiv portugalskih kolonizatora. Taj je sukob, u kojem je MPLA nadvladala UNITA-u i FNLA, završio tek 2002. godine, otkada se Angola nalazi u stanju relativnog mira.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Portugal Angola
  2. Tom Hartman, A World Atlas of Military History 1945–1984.
  3. George Childs Kohn, Dictionary of Wars (Facts on File, 1999).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]