Jonas Savimbi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jonas Savimbi
Čin general

Jonas Malheiro Savimbi (Munhango, 3. kolovoza 1934.Lucusse, 22. kolovoza 2002.) je bio angolski političar i gerilski vođa koji je osnovao i do svoje smrti vodio Nacionalnu uniju za potpunu nezavisnost Angole (UNITA).

Tokom kolonijalnog perioda, UNITA je zajedno s MPLA i FNLA povela rat za nezavisnost od Portugala koji je uspješno zaključen 1975. godine. Međutim, iste godine je došlo do izbijanja višegodišnjeg građanskog rata, kojeg su UNITA i FNLA povele protiv MPLA. Savimbi je bio glavni vođa oporbenih gerilaca te je dugo godina, uživajući podršku Sjedinjenih Država i Južne Afrike, stvarao brojne probleme prvo Netovoj, a onda i dos Santosovoj vladi.

Savimbi je postao simbol angolske gerile, a službena MPLA ga je smatrala izrazito opasnim protivnikom. Na općim izborima 1992. je osvojio drugo mjesto, iza dos Santosa, jednako kao što je UNITA završila iza MPLA. Savimbi je odbio priznati rezultate izbora i ponovo započeo građanski rat. UNITA je u ovoj fazi rata imala sve manje uspjeha, pogotovo nakon što su Sjedinjene Države povukle svoju podršku.

Tokom 2002. godine, nakon što je preživio niz pokušaja atentata i nekon što je 15 puta proglašavan mrtvim, Savimbi je ubijen u sudaru njegovih trupa s vladinom vojskom. Savimbi je u izmjeni vatre primio 15 menata u glavu, vrat, trup i noge; umro je na mjestu. Zbog brojnih lažnih vijesti, narod Angole je bio skeptičan nakon objave o njegovoj smrti, sve dok na nacionalnoj televiziji nisu prikazane snimke njegovog krvavog trupla. Nakon njegove smrti, mirovni proces je nastavljan, a građanski rat ubrzo priveden kraju.