Trlja kamenjarka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mullus surmuletus
Trlja kamenjarka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Mullidae
Rod: Mullus
Vrsta: M. Surmuletus
Dvojni naziv
Mullus surmuletus
Linneaus, 1758.

Trlja kamenjarka (lat. Mullus surmuletus) morska je riba iz porodice trlja (Mullidae). U Hrvatskoj je još poznata pod imenom trlja od kamena, tralja ili barbun.

Opis[uredi | uredi kod]

Trlja kamenjarka ima vretenasto tijelo, neposredno iza glave najdeblje, koje se sužava od glave prema repu. Ima dvije leđne peraje, dvije bočne uz škrge i jednu trbušnu uz rep. Rep joj je žućkast i pravilnog oblika a čine ga dvije podjednako velike peraje. U sredini repa je urez. Trlja kamenjarka ima crvenkasto smeđkasta leđa sa uzdužnom tamnijom crveno smeđom prugom preko bokova i tanjom žućkastom ispod bočne pruge te sedefasto bijeli trbuh. Na podbratku ima dva duguljasta pipka kojima kopa po pijesku tražeći hranu. Može narasti do 1.5 kg težine, 50 cm dužine [1] i 10 godina starosti no takve su ipak rijetke.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Trlja kamenjarka nastanjuje obale istočnog Atlantika od obala zapadne Norveške, Engleskog kanala do Dakara uz Senegalske obale i Kanarskog otočja. Može je se naći i u Sjevernom moru ali je tamo ipak rijetka. Nastanjuje i Sredozemno te Crno more[2].

Trlja je raprostranjena diljem Jadrana.

Način života i ishrana[uredi | uredi kod]

Kamenjarka kao i sve ostale trlje život provodi uz dno gdje pronalazi hranu. Dno je pjeskovito i kamenito. Trlja kamenjarka pomoću pipaka kopajući pronalazi crviće, račiće i manje ribe zakopane dublje u pijesku. Zimi se kamenjarke drže dubine zbog hladnoće a ljeti zalaze u plićak. Kreću se u jatima od više jedinki kao i najsordnije im trlje blatarice.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Trlja spolnu zrelost dostiže kad naraste od 0.2 do 0.4 kg. Ženke su nešto veće od mužjaka. Pare se u proljeće, a ikra se brzo izleže i živi nektonski na pučini.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kod]

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena oborita riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Spominje se i opjejevana je još od davnih antičkih vremena jer se tad vjerovalo u njenu ljekovitost. Kamenjarke imaju izrazito mekano meso (mullus na latinskom znači mekan) i velike ljuske koje se lako čiste. Meso joj je najukusnije u ljetnim mjesecima i to od svibnja do rujna.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Trlja kamenjarka
Wikivrste imaju podatke o: Trlja kamenjarka