Trlja blatarica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trlja blatarica
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Mullidae
Rod: Mullus
Vrsta: M. Barbatus
Dvojni naziv
Mullus barbatus
Linneaus, 1758.

Trlja blatarica (lat. Mullus barbatus) morska je riba iz porodice trlja (Mullidae). U Hrvatskoj je još poznata pod imenom barbun ili batoglavac.

Opis[uredi | uredi kod]

Trlja blatarica nalik je na trlju kamenjarku. Glava joj je okomitija u odnosu na tijelo nego kod kamenjarke. Ima vretenasto tijelo, neposredno iza glave najdeblje, koje se sužava od glave prema repu. Ima dvije leđne peraje, dvije bočne uz škrge i jednu trbušnu uz rep. Rep joj je smeđe boje i pravilnog oblika a čine ga dvije podjednako velike peraje. Repni urez je manjinego kod kamenjarke. Trlja blatarica ima crvenkasta leđa sa uzdužnom isprekidanom crvenkastom prugom i crvenim pjegicama preko bokova te sedefasto bijeli trbuh. Na podbratku ima dva duguljasta pipka kojima kopa po pijesku tražeći hranu. Može narasti do 0.5 kg težine i 30 cm dužine [1].

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Trlja blatarica nastanjuje obale istočnog Atlantika od obala zapadne Norveške, Engleskog kanala do Dakara uz Senegalske obale i Kanarskog otočja. Može je se naći i u Sjevernom moru ali je tamo ipak rijetka. Nastanjuje i Sredozemno te Crno more[2].

Trlja je raprostranjena diljem Jadrana.

Način života i ishrana[uredi | uredi kod]

Blatarica kao i sve ostale trlje život provodi uz dno gdje pronalazi hranu. To su muljevita i muljevito pjeskovita dna daleko od obale i na dubini do 300 m. Trlja blatarica pomoću pipaka kopajući pronalazi crviće, račiće i manje ribe zakopane dublje u mulju ili pijesku. Zimi se blatarice drže dubine zbog hladnoće a ljeti zalaze u plićak. Kreću se u jatima od više jedinki kao i najsordnije im kamenjarke.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Trlja spolnu zrelost dostiže kad naraste od 0.2 do 0.4 kg. Ženke su nešto veće od mužjaka. Pare se u proljeće, a ikra se brzo izleže i živi nektonski na pučini.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kod]

Trlja blatarica je omanja riba a zbog života u mulju manje je cijenjena od kamenjarke. Meso joj je najukusnije u ljetnim mjesecima i to od svibnja do rujna.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Trlja blatarica
Wikivrste imaju podatke o: Trlja blatarica