Trinity College, Dublin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trinity College
Coláiste na Tríonóide
Logo univerziteta
Pogled na zgrade koledža
Historija
Osnivanje1592.
Generalno
Vrstajavni
Administracija
PredsjednikPatrick Prendergast
Akademsko osoblje777
Studenti
Broj studenata16.729
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – država

Dublin
 Irska

Trinity College (irski: Coláiste na Tríonóide) je najstariji i jedini konstitutivni koledž Univerziteta u Dublinu u Irskoj.[1] Njegovo službeno ime na latinskom glasi Collegium Sanctae et Individuae Trinitatis Reginae Elizabethae juxta Dublin, u prijevodu Koledž svetog i jedinstvenog trojstva kraljice Elizabete pored Dublina.

Historija i karakteristike[uredi | uredi kod]

Koledž Trinity je osnovala 1592. Elizabeta I kraljica Engleske i Irske pored Dublina, sa namjerom da on postane jedan od brojnih koledža budućeg dublinskog univerziteta, ali kako je on ostao jedini tako je danas postao sinonim za taj univerzitet.[1] Kad je osnovan bio je dio smišljene engleske kolonijalne politike, jer su puna prava na studij (stipendije, stjecanje akademskih titula) bila ograničana samo na Anglikance. To je ukinuto tek 1873. kad su se mogli upisati i studenti drugih konfesija.[1]

Trinity je poznat po svojoj biblioteci u kojoj se čuvaju brojni iluminirani rukopisi, uključujući i slavni Book of Kells.[1] Trinity je 2014. pohađalo 16.729 polaznika od toga 12.420 studenata i 4.309 postdiplomanata.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 University of Dublin (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 25. 3. 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]