Tommaso da Modena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Slika Sv. Alberta Velikog O.P, Tommasa da Modena, 1352.

Tommaso Barisini, poznatiji kao Tommaso da Modena[1] ponekad i kao Tommaso Baffini[2] (1326. – 1379.) bio je italijanski slikar iz sredine 14. vijeka.

Biografija[uredi | uredi kod]

Tommaso je izučio slikarstvo u Veneciji i radio je uglavnom u Sjevernoj Italiji, ali i na dvoru Karla IV. u Pragu. Dvije se slike u dvorcu Karlstein pripisuju njemu Ecce Homo i Madonna. Slika Sv. Katarine nalazi se u Gallerie dell'Accademia u Veneciji. Vjerojatno najvažniji Tommasovi radovi naslikani su u Trevisu.

Godine 1352. Tommaso je kao izraz svojeg dominikanskog intelektualnog zvanja dobio posao izrade ciklusa fresaka s prikazom 40 dominikanskih učenjaka uključujući i pape, kardinale, teologe i filozofe. Rad se nalazi u u bivšem dominikanskom samostanu sv. Nikole u Trevisu, danas sjemeništu. Između ostalih, ciklus freski prikazuje i kardinala Annibalea Annibaldija, crkvenog naučitelja Tomu Akvinskog, kardinala Hugha Aycelina i kardinala Latina Malabrancu Orsinija, koji su bili profesori na dominikanskom studiumu na Santoj Sabini preteči Papinskom univerzitetu "Sveti Toma Akvinski" Angelicum. Prikazan je i biskup i crkveni naučitelj Albert Veliki osnivač dominikanskog studiuma u Kölnu, i čuveni biblijski komentator kardinal Hugh of Saint-Cher. Portret Saint-Chera je najraniji poznati prikaz osobe koja nosi naočale.[3]

Bilješke[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]