Thomas Gainsborough

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Thomas Gainsborough
Rokoko

Autoportret iz 1759.
Rođenje 14. svibnja 1727.
Sudburry, Engleska
Smrt 2. kolovoza 1788.
London
Opus
Polje crtež - slikarstvo - grafika
Praksa Suffolk, Bath, London
Znamenita djela
Inspiracija

Thomas Gainsborough (Sudburry, 14. svibnja 1727. - London, 2. kolovoza 1788.), engleski rokoko slikar i grafičar; preteča klasicizma i romantizma u slikarstvu. Uz W. Hogartha i J. Raynoldsa najistaknutiji je predstavnik engleskog slikarstva 18. stoljeća. Bio je čuveni portretist; dvorski slikar kraljevske obitelji kralja Đure III., te aristokracije i ličnosti iz umjetničkog života Engleske. Također je bio i jedan od utemeljitelja Royal Academy of Arts u Londonu 1768. godine.

Thomas Gainsborough je bio učenik portretista F. Haymana, no presudno su na njega utjecala djela A. van Dycka i sofisticirana elegancija rokoko slikarstva A. Watteaua. No, Thomas Gainsborough ne prihvaća ekstravaganciju i lakomislenost koje su, karakteristične za rokoko, tada prevladavale u kontinentalnoj Europi, pokazivajući veću sklonost za formalizam i naglašavanje tradicije. Na njegovim slavnim portretima u ukusno aranžiranim interijerima (Portret kralja Đure III., Vojvotkinja Richmond, Sarah Siddons) elegantni modeli u svili i baršunu prigušeni su refiniranim skalama boja.

Gainsborough je većinom slikao u engleskoj provinciji, najprije u Suffolku, a potom u pomodnom odmaralištu, Bathu. Tek se pred kraj karijere naselio u Londonu gdje se njegov način slikanja promijenio. Pod utjecajem djela Jacoba van Ruisdaela, velikog holandskog pejzažista iz 17. st., Thomas Gainsborough pokazuje pomake prema romantizmu. Najprije likove koje portretira postavlja u raskošne interijere ili ispred dubokih krajolika (kao u glasovitim slikama: Dječak u plavom, William Hallett sa ženom - jutarnja šetnja, i Robert Andrews sa ženom). Krajolik postaje s vremenom bitan čimbenik njegova djela; slika ga kao samostalan likovni motiv i time najavljuje slikarstvo Johna Constablea.

Nedavno su vrednovane i njegove mnogobrojne žanr-scene s ljudima i životinjama (Ribarska obitelj na obali; Stoka na pojilištu).

Galerija izabranih djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]