Das Testament des Dr. Mabuse

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Testament of Dr. Mabuse)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Das Testament des Dr. Mabuse
originalni njemački poster iz 1933. godine
RežijaFritz Lang
ProducentSeymour Nebenzal
ScenarioThea von Harbou
Fritz Lang
PredložakMabuses Kolonie; autor:
Norbert Jacques
UlogeRudolf Klein-Rogge
Otto Wernicke
Oscar Beregi Sr.
Gustav Diessl
MuzikaHans Erdmann
FotografijaKarl Vash
Fritz Arno Wagner
MontažaConrad von Molo[1]
Lothar Wolff[2]
DistribucijaNero-Film
Datum(i) premijere
21. 4. 1933 (1933-04-21) (Mađarska)
[3]
Trajanje124 min.[4]
ZemljaNjemačka Njemačka
Jeziknjemački[5]
francuski[6]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Dr. Mabuse, der Spieler (1922) Die 1000 Augen des Dr. Mabuse (1960)

Das Testament des Dr. Mabuse (sh. Testament dr. Mabusea) je njemački crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1933. u režiji Fritza Langa, poznat kao drugi dio njegove trilogije o dr. Mabuseu, odnosno posljednje ostvarenje koje je napravio u Njemačkoj prije dolaska nacista na vlast.

Das Testament predstavlja nastavak Langovog velikog nijemog hita iz 1922. godine o vrhunskom hipnotizeru (čiji lik tumači Rudolf Klein-Rogge) koji je uspio stvoriti tajnu vojsku sljedbenika s kojom čini svakojake zločine. Novi, zvučni film prikazuje kako se zločini nastavljaju iako je Mabuse već godinama zatvoren u duševnoj bolnici; nakon što se pokrene novi val zločina, inspektor Lohmann (čiji lik tumači Otto Wernicke) nastoji otkriti kako Mabuse uspijeva komunicirati sa svojim sljedbenicima.

Langu je Das Testament predstavljao drugi zvučni film u karijeri, te posljednji koji je napravio u suradnji sa svojom suprugom Theom von Harbou. Uz verziju na njemačkom je istovremeno snimljena i verzija na francuskom pod naslovom Le Testament du Dr. Mabuse.

Nacisti su na vlast došli neposredno prije premijere. Novi ministar propagande Joseph Goebbels je dao zabraniti film tvrdeći "da potkopava povjerenje u državne institucije". U ostatku Evrope je dočekan sa različitim kritikama. Kasniji kritičari su ga hvalili, a ugledni francuski sineast Claude Chabrol je tvrdio da se upravo nakon gledanja Das Testamenta odlučio i sam baviti filmom.

Lang je godine 1960. u Zapadnoj Njemačkoj snimio treći nastavak pod naslovom Die 1000 Augen des Dr. Mabuse. Dvije godine kasnije je Das Testament dobio istoimeni remake.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]