Das Testament des Dr. Mabuse

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Das Testament des Dr. Mabuse

originalni njemački poster iz 1933. godine
Režija Fritz Lang
Producent Seymour Nebenzal
Scenario Thea von Harbou
Fritz Lang
Predložak Mabuses Kolonie; autor:
Norbert Jacques
Uloge Rudolf Klein-Rogge
Otto Wernicke
Oscar Beregi Sr.
Gustav Diessl
Muzika Hans Erdmann
Fotografija Karl Vash
Fritz Arno Wagner
Montaža Conrad von Molo[1]
Lothar Wolff[2]
Distribucija Nero-Film
Datum(i) premijere
21. april 1933 (1933-04-21) (Mađarska)
[3]
Trajanje 124 min.[4]
Zemlja Njemačka Njemačka
Jezik njemački[5]
francuski[6]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Dr. Mabuse, der Spieler (1922) Die 1000 Augen des Dr. Mabuse (1960)

Das Testament des Dr. Mabuse (sh. Testament dr. Mabusea) je njemački crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1933. u režiji Fritza Langa, poznat kao drugi dio njegove trilogije o dr. Mabuseu, odnosno posljednje ostvarenje koje je napravio u Njemačkoj prije dolaska nacista na vlast.

Das Testament predstavlja nastavak Langovog velikog nijemog hita iz 1922. godine o vrhunskom hipnotizeru (čiji lik tumači Rudolf Klein-Rogge) koji je uspio stvoriti tajnu vojsku sljedbenika s kojom čini svakojake zločine. Novi, zvučni film prikazuje kako se zločini nastavljaju iako je Mabuse već godinama zatvoren u duševnoj bolnici; nakon što se pokrene novi val zločina, inspektor Lohmann (čiji lik tumači Otto Wernicke) nastoji otkriti kako Mabuse uspijeva komunicirati sa svojim sljedbenicima.

Langu je Das Testament predstavljao drugi zvučni film u karijeri, te posljednji koji je napravio u suradnji sa svojom suprugom Theom von Harbou. Uz verziju na njemačkom je istovremeno snimljena i verzija na francuskom pod naslovom Le Testament du Dr. Mabuse.

Nacisti su na vlast došli neposredno prije premijere. Novi ministar propagande Joseph Goebbels je dao zabraniti film tvrdeći "da potkopava povjerenje u državne institucije". U ostatku Evrope je dočekan sa različitim kritikama. Kasniji kritičari su ga hvalili, a ugledni francuski sineast Claude Chabrol je tvrdio da se upravo nakon gledanja Das Testamenta odlučio i sam baviti filmom.

Lang je godine 1960. u Zapadnoj Njemačkoj snimio treći nastavak pod naslovom Die 1000 Augen des Dr. Mabuse. Dvije godine kasnije je Das Testament dobio istoimeni remake.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]