The Battle of Russia

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Why We Fight: The Battle of Russia

scena iz filma koja opisuje teritorije koje je SSSR izgubio u operaciji Barbarossa
Režija Frank Capra
Anatole Litvak
Producent Office of War Information
Scenario Julius Epstein
Philip Epstein
Naracija Walter Huston
Muzika Dimitri Tiomkin
Fotografija Robert Flaherty
Montaža William Hornbeck
Distribucija War Activities Committee of the Motion Pictures Industry
Datum(i) premijere 11. novembar 1943 (1943-11-11)
Trajanje 83 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Battle of Britain (1943) The Battle of China (1944)

The Battle of Russia (sh. Bitka za Rusiju) je američki crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1943. godine u režiji Franka Capre, a koji predstavlja peti dio znamenite propagandne serije Why We Fight.

Napravljen je u jeku Drugog svjetskog rata, i u njemu se, kao u prethodnom i sljedećem dijelu, nastojalo američku javnost upoznati sa dostignućima glavnih saveznika, u ovom slučaju SSSR-a. Film gledatelje upoznaje sa prirodnim bogatstvima i etničkom raznolikošću SSSR-a, kulturnim dostignućima Tolstoja i Čajkovskog, ali i podsjeća kako je Rusije tokom svoje historije bila predmetom invazija osvajača kao što su Teutonski viteški red, Švedsko Carstvo pod Karlom XII, Napoleon, te kako je na kraju Rusiju pokušao osvojiti Adolf Hitler. Nakon kraćeg segmenta posvećenog nacističkom osvajanju Balkana u proljeće 1941. godine, film prikazuje kako Nijemci pokreću operaciju Barbarossa kojom će, koristeći taktiku Blitzkriega postići velike početne uspjehe, ali kako će im Crvena armija suprotstaviti taktikom obrane u dubini, te urbano ratovanje koje će na kraju Sovjetima donijeti pobjedu u Staljingradskoj bitci sa kojom završava film.

U filmu, u kome su se osim sovjetskih dokumentarnih snimki koristili i inserti iz igranih filmova kao Aleksandar Nevski i Petar Prvi, je za autora muzike angažiran Dmitri Tiomkin, koji je bio rodom iz Rusije. Capra je, međutim, najveću pažnju posvetio tome da The Battle of Russia ne optereti eksplicitnom politikom, odnosno da ga učini što prihvatljivijim publici koja je, poput njega samog, imala desničarske i antikomunističke stavove. Zbog toga se u filmu nigdje ne spominje komunizam ili sovjetsko društveno-političko uređenje, a umjesto sovjetskih vođa se veličaju heroizam sovjetskih vojnika i građana u obrani domovine. Film je doživio veliki uspjeh, te je čak bio nominiran za Oscar za najbolji dokumentarni film. Capra je kasnije izjavio da mu je najdraži od svih dijelova serije.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]