Taira no Kiyomori

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Taira.

Taira no Kiyomori (平 清盛? 1118 – 20. mart 1181) bio je japanski vojskovođa i političar iz vremena kasnog Heian perioda, poznat kao osnivač prve vlade pod hegemonijom samuraja u historiji Japana.

Otac mu je bio Taira no Tadamori nakon čije je smrti 1153. godine Kiyomori preuzeo vlast nad klanom Taira. Godine 1156. su on i Minamoto no Yoshitomo, vođa klana Minamoto, ugušili Hōgen ustanak. To ih je učinilo glavnim samurajskim vođama, ali i ljutim suparnicima. Tri godine kasnije, za vrijeme Heiji ustanka, Taira je pobijedio Yoshitomoa koji je tada poginuo, a Taira postao najjači klan. Međutim, Kiyomori se iskazao kao milosrdan prema Yoshitomovim sinovima Yoritomou, Noriyoriju i Yoshitsuneu što će kasnije njegov klan skupo koštati.

Godine 1167. je postao Daijō Daijin, glavni ministar i de facto administrator carske vlade. To je izazvalo gnušanje među dvorjanima i službenicima iz tradicionalnih plemićkih kuća. Godine 1171. je Kiyomori uredo brak između cara Takakure i svoje kćeri Taira no Tokuko. Godine 1178. se rodio prvi sin, princ Tokihito. Sljedeće godine 1179. Kiyomori je organizirao coup d'etat i natjerao sve svoje suparnike da napuste dvor, napunio ispražnjene položaje svojim rođacima i zatvorio cara Go-Shirakawu. Konačno je 1180. Kiyomori nbatjerao cara Takakur da abdciria nakon čega je princ Tokihito postao car Antoku.

Tako nagli porast bogatstva i moći klana Taira je izazvao negativne reakcije čak i među njegovim dotadašnjim saveznicima. Princ Mochihito, brat cara Takakure je pozvao pripadnike klana Minamoto na ustanak, što je sredinom 1180. označilo početak Genpei rata. Kiyomori je umro rano početkom sljedeće godine, ostavivši svom sinu Munemoriju vođenje klana koji će biti uništen godine 1185. Prema legendi je na samrti imao tako visoku groznicu da se svatko u njegovoj blizini opekao, te mu se tijelo nakon smrti moralo hladiti nekoliko sati.